Foto: EPA-EFE / Erik S. Lesser

Matis je želeo da ostavi dovoljno prostora za imenovanje njegovog naslednika na funkciju te proceduru u Senatu koji treba da potvrdi nominaciju.

Matis je ostavku podneo usled neslaganja sa Trampom oko odluke da povuče američke vojnike iz Sirije, potez koji je uzdrmao Ministarstvo odbrane i zaprepastilo demokrate i republikance. Američki mediji pišu, pozivajući se na uži Trampov krug, da je predsednik frustriran medijskim pisanjima od četvrtka te javnom podrškom kongresmena sa obe strane političkog spektra Matisu, koga su videli kao jedinstvenu stabilizacijsku snagu unutar administracije. Trampa je, kako tvrde, naročito iznerviralo to što je Matis javno kritikovao spoljnu politiku zemlje. Stoga će, kako je objavio Tramp, već od 1. januara vršilac dužnosti šefa Pentagona biti dosadašnji „vrlo talentovani zamenik Patrik Šanahan“. Na pitanje novinara upućeno Beloj kući zašto je Tramp pre roka odlučio da se reši Matisa, jedan visoki zvaničnik administracije kazao je da se „Trampu nisu svideli narativi da je Matis jedini pametni u administraciji.

Pre dve godine, kada je predložio Matisa za ministra odbrane, Tramp je drugu priču pričao – „On je naš najbolji“, „impresioniran sam njime“, „general nad generalima“.

Poznat je po aroganciji i po tome što „nema dlake na jeziku“ zbog čega je stekao nadimak Besan Pas – „Budi pristojan, budi profesionalan, ali planiraj da ubiješ svakog kog upoznaš“, tim rečima je Matis savetovao marince u Iraku. Oprečne reakcije izazvao je 2005, kad je u govoru u San Dijegu izjavio da je „zabavno ubiti neke ljude“.

Penzionisao se 2013. nakon čega je bio na čelu Američke centralne komande, vojnog krila zaduženog za sve snage na Bliskom istoku. Poznati je kritičar Baraka Obame i njegove bliskoistočne politike, naročito stavova prema Iranu po čemu je bio na istoj talasnoj dužini sa Trampom, jer je za obojicu Iran „najveća pretnja po mir i stabilnost na Bliskom istoku“.

Pre nego što je postao šef Centralne komande 2010, Matis (68) je bio na čelu Američke združene komande, i istovremeno bio vrhovni komandant NATO snaga. Predvodio je udarni bataljon tokom Zalivskog rata 1991. i komandovao snagama u napadu na južni Avganistan 2001. Takođe, upravljao je divizijom marinaca u vreme invazije na Irak 2003. i odigrao jednu od ključnih uloga u bici za Faludžu godinu dana kasnije.

Trebalo je da se oženi Alis Gilis, ali je ona otkazala venčanje nekoliko dana pre svečanog događaja, navodeći da ne želi da nosi breme njegove karijere. Upravo zbog toga što nije imao ženu i decu već je ceo život posvetio vojničkoj karijeri, general sa četiri zvezdice je stekao nadimak i Ratni Monah. Pobožan je katolik i kažu da je tokom invazije na Irak 2003. redovno išao na nedeljne molitve.