Dževdet Ajaz: Žrtva Vlade Srbije 1

Zatvoren je u ćeliji sa još najmanje 20 muškaraca, iako je predviđena samo za osam lica. U zatvoru trpi maltretiranja zatvorskih čuvara, uskraćena su mu sva ljudska prava i slobode.

I to sve zbog odluke srpske ministarske pravde Nele Kuburović, koja je ekspresno „presudila“ Ajazu i pored hitne preporuke Komiteta Ujedinjenih nacija protiv torture od 11. decembra 2017. Komitet UN je tražio da Srbija ne izručuje ovog kurdskog političara, ali posle nepune dve sedmice, 25. decembra, on je ipak izručen Turskoj.

Zbog ekstradicije Devdeta Ajaza, Komitet UN osudio je Srbiju, te je srpskim vlastima naložio da u roku od 90 dana od prijema odluke isplati odgovarajuće obeštećenje Ajazu, uključujući i nematerijalnu štetu

DŽevdet Ajaz, nekada pokrajinski šef Partije slobode Kurdistana iz istočne turske provincije Mus, optužen je 2001. godine da je sa drugim licima planirao rušenje ustavnog poretka Turske. Mediji prenose da je u policijskoj stanici u Dijarbakiru danima držan s povezom preko očiju i vezanih ruku, obešen naopačke za plafon.

Jedini dokaz da je navodno planirao terorizam bila je njegova izjava u policiji koja je iznuđena mučenjem. O strašnoj torturi koju je preživeo svedoči i presuda Evropskog suda za ljudska prava iz 2006.

Uspeo je da pobegne iz Turske 2016. pre pravosnažne presude. Turska vlada raspisala je Interpolovu poternicu za njim, a uhapšen je na granici Srbije i BiH 2016. godine. Tražio je azil u Srbiji, te proveo godinu dana u Padinskoj Skeli, pošto u Centru za azil u Banji Koviljači nije bilo mesta. Azil nikada nije dobio.

Osnovni sud u Šapcu je tri puta donosio odluku da se Ajaz izruči Turskoj, ali je Apelacioni sud u Novom Sadu poništavao te odluke. Ali ne i četvrti put. Ostaje nepoznanica zašto je ministarka Kuburović tako brzo odlučila da ovaj Kurd bude izručen Turskoj. Od tada se Ajaz nalazi u zatvoru u kome su zatvoreni brojni politički protivnici predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

DŽevdet Ajaz rođen je 1973. godine. NJegova porodica živi u Ankari. NJegov brat, Esref Ajaz, optužio je Srbiju da je žrtvovala njegovog brata.