Edi Rama: Treći mandat 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Socijalistička partija Edija Rame je na nedavno održanim parlamentarnim izborima osvojila 50,22 odsto glasova, odnosno 75 mandata, pokazuju preliminarni rezultati na osnovu polovine prebrojanih glasačkih listića, što aktuelnom predsedniku albanske vlade donosi još jedan, treći u nizu premijerski mandat.

Na drugom mestu je sa 36,41 odsto i 52 poslanička mesta vodeća opoziciona Demokratska partija desnog centra Ljuljzima Baše, a na trećem sa 10,47 odsto i 12 mandata Pokret socijalista za integracije.

Edi Rama je na čelu Vlade od 2013. kada je Socijalističku partiju, za čijeg lidera je izabran osam godina ranije, doveo do ubedljive izborne pobede.

Okosnicu njegove izborne kampanje su činile evropske integracije, ekonomska obnova, ponovno uspostavljanje javnog reda i mira i demokratizacija državnih institucija.

Tokom premijerskog mandata je, pak, dovođen u vezu s članovima organizovanog kriminala, te s cvetanjem narko-biznisa, kritikovan je za pokušaj zastrašivanja novinara i političkih komentatora koji kritikuju njegovu vladu, kao i za gušenje slobode medija, naročito nakon uvođenja spornog zakona 2019. kojim su nametnute veće kazne internet medijima i data veća ovlašćenja Vladinim regulatorima.

Optuživan je i za pokušaje povezivanja albanskih etničkih prostora i stvaranje „velike Albanije“.

Politikom je počeo da se bavi krajem osamdesetih prošlog veka, uoči pada komunističkog režima Envera Hodže. Jedna od ambicija mu je bila, kako je sam jednom prilikom rekao, da modernizuje Albaniju, te da ona jednog dana postane članica evropskog bloka.

Gradonačelnik Tirane je bio od 2000. do 2011. Dobitnik je nagrade „Svetski gradonačelnik“ 2004, pošto je, kako se navodi, uneo svežinu u glavni grad Albanije, obojivši sive komunističke zgrade u živopisne boje i učinivši ga čistim „zelenim“ gradom. Sledeće godine je dospeo na Tajmovu listu evropskih heroja. Ministar kulture je bio od 1998. do 2000.

Edi Rama je rođen 1964. u Tirani.

Otac mu je bio vajar, a majka doktorka.

Rama je diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Tirani, a kasnije je bio i student Likovne umetnosti u Parizu. Kažu da njegove slike krase zidove njegovog kabineta.

Veliki je fan košarke, kao tinejdžer je igrao za tiranski Dinamo, a kasnije je bio član albanske košarkaške reprezentacije.

Autor je nekoliko knjiga. Predavao je i na Univerzitetu u Tirani. Bio je oženjen glumicom Matildom Rama, a od 2010. je u braku s Lindom.

Otac je dvoje dece.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Edi Rama: Treći mandat”

  1. Pošto je Crna Gora zbog klero macionalizma sa prvog mesta šutnuta na začelje Albaniji će biti ponuđeno mesto u EU.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.