Episkop budimljansko-nikšićki Metodije (Ostojić): Bogoslov i ekonomista 1Foto: Printscreen/Youtube/Televizija Hram

Jevanđeljska poruka uvijek je savremena i univerzalna, upućena je i namijenjena svim ljudima i svakoj epohi, ona ruši nacionalne okvire i otvara pristup svima koji žele pripadati Božjem narodu – poručio je u pristupnoj besedi novi episkop budimljansko-nikšićki Metodije (Ostojić), stupajući pre dva dana na tron eparhije koju je Sveti Sava osnovao 1219. godine.

Naglašavajući da je njegova „sveta dužnost i obaveza da produži sveto i svijetlo djelo svojih prethodnika, propovijedajući istu vjeru“, vladika Metodije je podsetio i na moralno i duhovno značenje reči identitet.

To je ukratko pastirski program „taze“ ustoličenog vladike u Đurđevim stupovima kod Berana kome je na duhovno staranje, kako je i sam rekao, povereno 40 odsto stanovništva i nešto više od polovine teritorije Crne Gore. Vladika Metodije je episkopski tron nasledio od novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija (Mićovića).

Obojica su duhovna čeda pokojnog mitropolita Amfilohija (Radovića), zbog čega se i izvan Crne Gore veruje da su tamošnje eparhije najbolje prošle u do kraja neizvesnom majskom kadriranju u Saboru SPC. Za razliku od uzavrelog Cetinja tri nedelje ranije, u Beranama je u „kosmičkog harmoniji“ na čelo Budimljansko-nikšićke eparhije i zvanično stupio jedan od najmlađih episkopa SPC, po obrazovanju bogoslov i ekonomista, kog prati glas čoveka blage jevanđeleske reči, ali čvrstog stava i odlučnosti, ljubitelja gusala, čiji se zvuk proneo do Amerike i ljubitelja sporta, posebno padobranstva, kojima se bavi od 2016, ljubitelja životinja – naročito konja.

Vladika Metodije je jedan od heroja, ali i žrtava obračuna crnogorske policije sa učesnicima protestnih litija, zbog čega je završio u bolnici u Beogradu, mada je MUP Crne Gore negirao da je bio „pretučen u policijskoj akciji“ na mostu na Đurđevića Tari.

Vladika Metodije (1976), u svetu Ljubiša Ostojić, rodio se u Sarajevu iz kog se njegova porodica, poreklom iz Crne Gore, tokom rata u BiH preselila u Podgoricu. Sa diplomom podgoričkog Ekonomskog fakulteta 2002. došao je kao iskušenik u Cetinjski manastir u kom je zamonašen dve godine kasnije sa duhovnim imenom Metodije, po jednom od vizantijske braće misionara – monaha koji su Slovenima doneli hrišćanstvo i pismenost.

Uz patrijarha Pavla, kao kelejnik, proveo je dve poslednje godine patrijarhovog života, a iz sebe ima i iskustvo rada u Patrijaršijom upravnom odboru i Episkopskom savetu CG. Posle završenog Bogoslovskog fakulteta u Foči, poslediplomske studije nastavio je u Beogradu i Solunu. Kao iguman Cetinjskog manastira na majskom Saboru 2018. izabran je za vikarnog episkopa dioklijskog u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a ove godine i za „naslednika“ vladike Joanikija u Beranama.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Episkop budimljansko-nikšićki Metodije (Ostojić): Bogoslov i ekonomista”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.