Esmail Gani: Na kursu Sulejmanija 1Foto: EPA-EFE/ SUPREME LEADER OFFICE

Gani (62), koji je od 1997. bio zamenik komandanta Kudsa, potvrdio je ocene analitičara kada je rekao da će nastaviti da deluje po kursu njegovog prethodnika. „Nastavićemo da delujemo ovim blistavim putem moći“, rekao je Gani.

Gani je do sada bio malo poznat javnosti. Kao zamenik komandanta Kudsa između ostalog je radio na operacijama u Avganistanu, Pakistanu i republikama centralne Azije.

Od invazije SAD na Irak 2003. Sulejmani i on su podelili posao, pa je prvi bio prvenstveno zadužen za zapadni front, dok su u Ganijevoj nadležnosti bile istočne granice Irana.

Upućeni, međutim, tvrde da se on može pohvaliti samo nekolicinom značajnih vojnih pobeda, te smatraju da će se usredsrediti na svakodnevne administrativne poslove organizacije, što je i do sada bilo u opisu njegovih nadležnosti. Kažu da se na osnovu njegove biografije može zaključiti da svakako ne poseduje Sulejmanijevu izuzetnost i harizmu, ali ocenjuju da će njegov rad zapravo odražavati kontinuitet rada njegovog prethodnika.

Adut mu je to što odlično poznaje rad i upućen je u tajne aktivnosti elitnih jedinica, a zbog dugogodišnje karijere uživa poverenje ajatolaha kao što je i Sulejmanija. S druge strane, nedostaje mu šire iskustvo u arapskom svetu, koji je od suštinskog značaja za napore Irana u borbi protiv američke i izraelske vojne sile.

Gani se Revolucionarnoj gardi pridružio 1980. kada je bila u povoju, sa zadatkom da štiti Islamsku Republiku.

Ubrzo je postao komandant divizije i vodio je borbe u Iračko-iranskom ratu 1980-ih, a nadgledao je i operacije na severoistoku Irana, gde je i rođen.

Upućeni tvrde i da je jednom prilikom putovao s tadašnjim iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinežadom u nekoliko zemalja Afrike i Južne Amerike.

Ministarstvo finansija SAD ga je 2012. sankcionisalo zbog njegovog nadzora distribucije finansijskih sredstava Kudsa regionalnim saveznicima.

Takođe se pretpostavlja da je imao važnu ulogu u osnivanju brigade Liva-al-Fatemijuna, koju pretežno čine avganistanski šiitski Hazari koji su raspoređeni u Siriji kao pomoć tamošnjim vladinim snagama. Gani je bio prvi komandant Revolucionarne garde koji je javno priznao iransko vojno prisustvo u Siriji.

Tada je izjavio za jedno iransko novinsko glasilo da je zahvaljujući uključenosti Irana u rat, „sprečen veliki masakr“.