Foto: Facebook

Kako je javio Radio Slobodna Evropa, njima je Ministarstvo unutrašnjih poslova ukinulo boravišne vize pošto ih je Obaveštajna agencija označila rizičnim osobama, zbog tobožnjih veza sa Fatulahom Gulenom, koga u Turskoj smatraju odgovornim za pokušaj puča u leto 2016.

„Na osnovu ustavnih ovlašćenja, kao premijer Republike Kosovo, tražio sam hitno razrešenje dužnosti direktora Kosovske obaveštajne agencije Dritona Gašija i ministra unutrašnjih poslova Fljamura Sefaja. Operacija ukidanja boravišne dozvole, pritvaranje, hitna i tajna deportacija šestorice turskih državljana sa teritorije Republike Kosovo u Republiku Tursku se desila bez prethodnog informisanja premijera Kosova i bez njegove dozvole“, navodi se u saopštenju Vlade Kosova koje je preneo RSE.

Kako je precizirano, „o akciji hapšenja i deportacije, koju je sprovela policija Kosova u koordinaciji sa Kosovskom obaveštajnom agencijom, nisu bili informisani ni premijer, ni predsednik zemlje, ni predsednik Skupštine“. Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji je ocenio da nisu poštovane procedure, da je bilo arbitrarnosti i da nije bilo potrebne transparentnosti.

Smenjeni ministar je iz redova Alijanse za novo Kosovo, koju predvodi šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli, a za ministra je bio izabran septembra prošle godine. Rođen je 8. oktobra 1972. godine na Kosovu. Zvanje mastera u oblasti komunikacionih nauka i korporativnih komunikacija stekao je na Univerzitetu u Luganu (Universita della Svizzera Italiana).

Radio je u švajcarskim kompanijama, koje se, prema tvrdnjama pojedinih prištinskih portala, u vlasništvu porodice Pacoli, kao i u Univerzitetskoj biblioteci u Luganu. Pored albanskog, govori i srpski, engleski, italijanski i nemački. Ima kosovsko i švajcarsko državljanstvo.

Povodom zahteva Srpske liste da podnese ostavku zbog hapšenja Marka Đurića, Sefaj je poručio da bi „Srpska lista trebalo da traži ostavku Đurića, a ne moju“. Prema njegovom mišljenju, Đurić je „pokušajima nezakonitog ulaska na Kosovo imao loše ambicije – jedini koji su patili dolaskom Đurića su građani na severu“.