Foto: EPA-EFE FELIPE TRUEBA

Kako je potvrđeno, jedan od gostiju na svadbi biće mu i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Pozivnicu za ovu gala proslavu dobio je i ruski predsednik Vladimir Putin, ali i dalje je neizvesno da li će se odazvati pozivu. Sojeon Kim je, inače, Šrederova peta supruga. Upoznali su se na jednoj međunarodnoj konferenciji pre dve godine.

Najavljeno prisustvo srpskog predsednika na svadbi Gerharda Šredera ne predstavlja iznenađenje, budući da su njih dvojica od ranije u prijateljskim odnosima i da nemački političar smatra da je „Vučić uvećao ugled Srbije kao zemlje koja se poštuje“. Između ostalog, Šreder je govorio na skupu Srpske napredne stranke, organizovanom u okviru Vučićeve predsedničke kampanje, 24. marta 2017. Deo javnosti zamerio je Vučiću što je pozvao Šredera na skup koji je se podudario sa godišnjicom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, budući da je Šreder bio jedan od najvatrenijih zagovornika toga i isticao je da „Nemačka mora da stane iz Albanaca na Kosovu“. Jedna od parola tokom građanskih protesta u Srbiji, organizovanih nakon navedenih predsedničkih izbora, glasila je: „Vučiću, Šrederu“, a Šreder je u junu prošle godine došao u Beograd na proslavu Vučićeve inauguracije u Palati Srbija, u svojstvu ličnog izaslanika nemačke kancelarke Angele Merkel.

Gerhard Šreder je rođen 7. aprila 1944. godine u nemačkom gradu Hamburgu, tri dana posle smrti oca u Rumuniji, koji se sa nemačkim nacističkim jedinicama povlačio iz Rusije. Odgajala ga je majka koja je radila kao spremačica. Najpre je izučio zanat trgovca porcelanom. U 32. godini diplomirao je pravo na Univerzitetu u Getingenu i jedno vreme radio je kao advokat. U mladosti se priključio nemačkim socijaldemokratama i postepeno napredovao u stranci. Kao vođa te partije izabran je za premijera Donje Saksonije. Kancelar Nemačke bio je od 1998. do 2005. godine. Septembra 2017. postao je član Nadzornog odbora ruskog naftnog „giganta“ Rosnjefta, na šta je reagovala nemačka kancelarka izjavom da „to nije u redu“. Šreder je na kritike Merkelove i ostalih odgovorio: „Radi se o mom životu, a njime upravljam ja, a ne nemačka štampa“.