Foto: Facebook

Gradimir Smuđa dobitnik je specijalnog priznanja za doprinos srpskom stripu koje mu je dodelio ovogodišnji Salon stripa. Gradimir, međutim, jednako doprinosi svetskom stripu, baveći se njime u zemljama predvodnicama devete umetnosti kao što su Francuska, Belgija, Italija. Sam on izjavio je da smo, po crtačima poput Zorana Janjetova, Alekse Gajića, Rajka Miloševića Gere i drugih, stripska velesila koja preti da oduzme četvrtu poziciju Italijanima i nađe se na mestu odmah iza Francuske, Belgije i Španije. Takođe, od 2011. on radi za najvećeg i najuglednijeg evropskog izdavača stripova, francusku kuću Delakur. Najzad, on je autor maštovitog, ljupkog albuma „Vinsent i Van Gog“ u kome plete čudnovatu priču o tome kako je izmišljeni mačak Vinsent, družeći se sa Van Gogom, zapravo naslikao sva njegova čuvena dela.

Sličnu stvar napravio je i duplim albumom „Nit umetnosti“. Strip prikazuje protagonistkinju Lunu koja sa svojim nestašnim mačkom sledi crvenu nit na koju je slučajno nabasala i tako otkriva važne etape, dela i aktere istorije umetnosti, poput pećine Lasko, Leonarda Da Vinčija, Mikelanđela, Velaskeza, sve do Pikasa… Smuđa zapravo donosi pravu veliku istoriju umetnosti u čemu mu je pomogla ćerka Ivana, inače, istoričarka umetnosti.

Gradimir Smuđa rođen je 14. jula u Novom Sadu, a tamo je, u novosadskom Dnevniku, najpre radio kao karikaturista. Diplomirao je na beogradskoj Akademiji primenjenih umetnosti, a početkom osamdesetih odselio se u Švajcarsku, gde je za jednog galeristu radio egzaktne reprodukcije velikih majstora impresionizma. Potom odlazi u Italiju, trajno se nastanjuje u gradu Luka, poznatom po svetskom strip festivalu, i tamo crta svoj prvi strip o Van Gogu, a zatim i strip o drugom velikom impresionisti, Toluzu-Lotreku „Kuća (bordel) muza“. Upravo ovim stripovima doživeo je uspeh na najvećem strip festivalu u Angulemu, a time i svetsku slavu i prepoznatljivost. Veoma je hvaljena njegova mini knjiga sa stotinu portreta Boba Dilana, veličine kutije šibice.

Njegova supruga je Zorica (devojačko) Penić, poznata košarkašica novosadske Vojvodine, i, pored Ivane, sa njom ima i Ines. Oni koji ga poznaju ovako ga opisuju: „Uvek je pred sobom imao papir i plajvaz, uvek je crtao i – pričao. Nije isključeno da sada crta i sa dve ruke, a ne samo levom, jer i to ume“.