Foto: EPA-EFE/PAUL BUCK

Na samom početku takmičenja pukle su mu obe patike, a pošto nije imao rezervne, morao je da nastavi da se takmiči u pocepanim. Kako bi imao koliku-toliku stabilnost, ojačao ih je kartonom. U takvoj obući dobio je jedan meč, naredni izgubio. Ova priča koju za sajt ATP otkrio Del Potrov prijatelj Pablo Fuente sažima u jednoj rečenici karijeru argentinskog tenisera – nije gotovo dok nije gotovo.

Podatak da je Huan Martin del Potro u nedelju u Indijan Velsu osvojio svoju prvu masters titulu pobedivši u finalu Rodžera Federera zvuči neverovatno. Međutim, još je neverovatnija činjenica da je „Div iz Argentine“ čak u tri navrata prelazio put od igrača van top 100 do teniske elite. Prvi proboj na ATP listi ostvario je 2008, da bi godinu dana kasnije osvojio US open, postavši prvi igrač koji je do tada na jednom grend slemu pobedio i Rafaela Nadala i Rodžera Federera. Samo nekoliko meseci mogao je da uživa u slavi jer su ubrzo počele da se nižu povreda za povredom, operacija za operacijom. „Prešao sam put od tenisera za koga govore da će biti budući broj jedan do toga da sam postao niko“, kaže Del Potro.

Skoro čitave sezone 2010, 2014, i 2015. nije igrao, padajući sve više na ATP listi. Međutim, kada nije prolazio operacije i periode oporavka izlazio je na teren da pobedi uprkos bolovima koji su ga pratili od jutra do večeri. Tako je uspeo da se tokom 2011. uzdigne sa 485. do 11. pozicije samo da bi se potom opet survao u ambis ispadajući iz društva 1.000 najboljih igrača, zbog čega je razmišljao i o prekidu karijere.

„Bio sam četvrti teniser sveta u dva navrata, ali su me povrede unazadile. Imao sam utisak da mogu da pretendujem na prvo mesto, a kada je to osećanje nestalo, skoro da sam prestao da se borim. Dosta sam patio…. Ustajanje iz kreveta postalo je mučenje“, kazao je u jednom intervjuu Del Potro.

Pobedom u Indijan Velsu Argentinac je osvojio prvu veliku titulu u poslednjih devet godina od US opena, i sada je 6. igrač sveta. Međutim, kako je jednom prilikom kazao njegov protivnik u finalu, Rodžer Federer, on „uvek vredi više od brojki koje označavaju njegov renking“. Huan Martin del Potro osvojio je 23 titule u karijeri zaradivši preko 20 miliona dolara.