Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

U izbornoj trci je učestvovalo sedam kandidata, a vodeće opozicione partije su se odlučile na bojkot.

Ilham Alijev je na predsedničkom tronu pre 15 godina nasledio svog oca Hejdara Alijeva, koji je vodio zemlju deset godina. Te 2003. je na izborima osvojio 76 odsto glasova, a 2008. više od 88 odsto, da bi 2013. dobio podršku 85 odsto birača, kada ga je Zapad kritikovao za izborne neregularnosti i gušenje slobode novinara. Takođe je kritikovan za kršenje ljudskih prava i gušenje opozicionih glasova. Godine 2009. je progurao referendum o Ustavu, kojim je ukinuto ograničenje broja predsedničkih mandata i omogućeno gušenje slobode medija. Dve godine kasnije su održani protesti, čiji su učesnici tražili smenu njegove Vlade, što se završilo hapšenjem četiri stotine ljudi. U „Projektu izveštavanja o korupciji i organizovanom kriminalu“ je 2012. proglašen ličnošću godine.

Kao predsednik se zalaže za razvoj domaće proizvodnje, naročito naftnog sektora. Kažu da je u Azerbejdžanu od 2003. znatno smanjena stopa siromaštva, a da je tokom prve godine Alijevog mandata zabeležen ekonomski rast od 96 odsto.

Pre nego što je počeo da se bavi politikom, imao je privatni biznis i rukovodio je brojnim industrijskim i komercijalnim preduzećima. Sredinom devedesetih je bio potpredsednik Državne naftne kompanije Republike Azerbejdžan (SOCAR). Dva puta je biran za poslanika u Parlamentu – 1995. i 2000. Za predsednika Olimpijskog komiteta Azerbejdžana imenovan je 1997. Za doprinos razvoju sporta nagrađen je najvišim ordenom MOK-a. Predsednik vladajuće stranke Novi Azerbejdžan postaje 2005, što nailazi na protivljenje opozicije koja osuđuje naklonjenost šefa države stranci. Od 2001. do 2003. je predvodio azerbejdžansku delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE), a u januaru 2003. postaje zamenik predsedavajućeg PSSE. Poslanički mandat mu prestaje kada stupa na premijersku funkciju u avgustu 2003. da bi u oktobru iste godine postao predsednik Azerbejdžana.

U parku na Tašmajdanu je 2011. otkriven spomenik njegovom ocu odmah do spomenika Miloradu Paviću.

Ilham Alijev je rođen 1961. u Bakuu. Studirao je na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose, gde je kasnije i magistrirao istorijske nauke, a onda i doktorirao na filozofiji. Na institutu je bio predavač od 1985. do 1990. Tečno govori engleski, francuski, turski i ruski. Sa suprugom Mihriban ima dve ćerke i sina. Prošle godine ju je imenovao za svog potpredsednika, te joj je pripao pun imunitet i „sva ovlašćenja i obaveze šefa države u njegovom odsustvu“. Prema pisanju zapadnih medija, njegove ćerke poseduju nekretnine u vrednosti od 70 miliona dolara, uključujući one u Parizu, Londonu i Dubaiju, dok je sin vlasnik devet vila u Dubaiju.