Foto EPA-EFE T. MUGHAL

Ovaj harizmatični aristokrata, kako ga neretko predstavljaju u medijima, koji je poveo Pakistan do pobede na Svetskom prvenstvu u kriketu 1992, postaće 19. premijer zemlje, pošto su njegovu pobedu potvrdili zvanični izborni rezultati. Iako ga je u mladosti kao poznatog igrača kriketa pratio i imidž plejboja, sada sebe predstavlja kao pobožnog reformatora i borca protiv siromaštva.

Kan je godinama bio na političkim marginama, trudeći se da zadobije narodnu podršku i samim tim izborne poene. Svoju stranku desnog centra Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) ili Pokret za pravdu osnovao je još 1996, ali je sve do ovih poslednjih izbora važio za političkog ekscentrika koji nikada nije ulazio u krug ni prvih 50 političara u zemlji. Podršku javnosti je zadobio nakon što je kritikovao napade američkih dronova na Pakistan, čiji su ciljevi bili teroristička mreža, ali su stradali i civili. Njegova stranka je bojkotovala izbore 2008, a kao ozbiljan politički igrač se iznedrila tokom opštih izbora 2013, kada joj je za dlaku izmakla pobeda, te je postala druga najveća stranka u zemlji.

Kan se, međutim, suočava s različitim optužbama, koje on negira. Njegovi politički rivali, uključujući stranku bivšeg premijera Navaza Šarifa, tvrde da su glasovi pokradeni, te odbacuju izborni rezultat. Osim toga, priča se da je Kan favorit vojske, te da su njene tajne službe iza scene radile protiv njegovih ključnih rivala i tako mu obezbedile dobar izborni rezultat. Međutim, osvojivši 109 od ukupno 268 mesta u nacionalnom parlamentu, stranka PTI nema apsolutnu većinu, te će biti prinuđena da traži koalicione partnere.

Dobri poznavaoci prilika naglašavaju da će Kan kao premijer biti pod stalnom lupom zbog stavova prema islamističkom ekstremizmu. Naime, iako je kritikovao nasilje Talibana, rukovodstvo njegove stranke je u provinciji Kiber Pahtunhva prošle godine ozloglašenoj madresi Hakanija, kojom rukovodi čovek poznat kao „otac Talibana“, dalo oko tri milijarde dolara.

Imran Kan je rođen 5. oktobra 1952. u porodici više srednje klase u Lahoru. Pošto je završio pakistanski koledž za koji kažu da je ekvivalent engleskom Itonu, školovanje je nastavio u Engleskoj, gde je na Oksfordu studirao filozofiju, politiku i ekonomiju.

Dok je gradio karijeru jednog od najboljih igrača kriketa, postao je poznat kao plejboj, koji je ludovao u skupim sportskim automobilima, izlazio po londonskim noćnim klubovima, gde je često viđan u društvu lepih žena iz sveta mode. Danas, međutim, poriče da je ikada pio alkohol i da je učestvovao u bilo kojim aktivnostima koji ne priliče jednom konzervativnom pakistanskom muslimanu. Ženio se tri puta. S prvom suprugom, inače bogatom naslednicom, ima dva sina. Drugi put u braku je bio s novinarkom, a sadašnja supruga Bušra Vato, majka petoro dece, predstavljena je kao njegov duhovni iscelitelj, s kojom, kako se priča u Pakistanu, praktikuje verske rituale.