Isabel Dijas Ajuso: Strepnja od desnice 1Foto: EPA-EFE/ Mariscal

Isabel Dijas Ajuso odvela je svoju konzervativnu Narodnu partiju do pobede na vanrednim lokalnim izborima u regionu Madrida, osvojivši 44,7 odsto glasova, čime je stranci obezbedila 65 od ukupno 136 mesta u madridskom parlamentu.

Ona je tako više nego udvostručila broj mandata stranke, ali pošto i dalje nema potrebnih 69 mandata, mogla bi da formira manjinsku vladu ili da završi u koaliciji sa ultradesničarskim Voksom, s kojim bi imala 78 mesta.

Dijas Ajuso je rekla da ovo glasanje predstavlja izbor između „socijalizma i slobode“, dok je njen rival Pablo Iglesias iz levičarskog Podemosa govorio o izboru između „demokratije i fašizma“, ukazujući na potencijalno učešće Voksa u formiranju buduće vlade.

Španski premijer iz redova socijalista Pedro Sančes je uoči glasanja upozorio da bi svaki pakt između Narodne partije i Voksa „mogao da bude početak kraja demokratije“.

Dijas Ajuso je od 2019. bila predsednica pokrajine Madrida. Prevremeni lokalni izbori su raspisani nakon njene ostavke u martu ove godine i razlaza Narodne partije s manjinskim koalicionim partnerom Sijudadanos (Građani), malom partijom desnog centra, koja se u vezi s nekim pitanjima priklonila levici, a sada nije ušla u parlament.

Narodna partija je na vlasti u Madridu 26 godina, a Dijas Ajuso, koja važi za zvezdu u usponu stranke, doneo je političke poene njen pristup pandemiji, ocenjuju analitičari, s obzirom na to da je veliki protivnik brojnih restriktivnih mera za suzbijanje virusa korona.

Poznata je kao oštar kritičar centralne Vlade u Madridu kada je reč o upravljanju pandemijom. Niko ne želi policijski čas i vanredno stanje, rekla je nedavno.

Takođe je naglašavala da je važno sačuvati radna mesta, naročito u ugostiteljstvu.

Poslednjih meseci barovi i restorani u Madridu su nesmetano radili, a broj zaraženih kovidom 19 je bio veći nego u većini ostalih regiona dok je broj pacijenata na intenzivnoj nezi najveći u zemlji.

„Madrid je sloboda i oni ne razumeju naš način života“, rekla je nakon objave izbornih rezultata u utorak.

Isabel Dijas Ajuso je rođena 1978. u Madridu. Diplomirala je na žurnalistici, a potom odbranila master na političkim komunikacijama na madridskom Univerzitetu. U madridski parlament je prvi put ušla 2011. U martu prošle godine je objavila da je pozitivna na virus koronu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.