Isak Hercog: Izraelski Kenedi 1Foto: EPA-EFE/ RONEN ZVULUN POOL

Zbog nemogućnosti da formira izvršnu vlast sa jasnom većinom, Izrael se nalazi u dvogodišnjoj političkoj krizi, koja je primorala Izraelce da četiri puta izlaze na parlamentarne izbore.

Predsednik Izraela bira se, međutim, u parlamentu (Knesetu) i tu je izbor 11. šefa države išao glatko. Isak Hercog je dvotrećinskom većinom, 87 od 120 glasova poslanika, u sredu izabran za novog predsednika.

Zanimljivo je da je za Hercoga, levičara i nekadašnjeg lidera Laburističke partije, glasala i desnica, što pokazuje da ga cene i politički neistomišljenici.

Na dužnost će stupiti 9. jula.

„Čitavog života sam bio u službi države, biće mi čast da vas služim kao predsednik naše države koju svi volimo“, poručio je Hercog na društvenim mrežama.

Ne samo on već i članovi bliske porodice služili su državi.

„Na ramenima teško breme nasleđa svoje porodice“, objavio je izraelski dnevnik Harec 2015. nazvavši ovu porodicu izraelskom verzijom Kenedijevih. I više su od Kenedijevih, jer se prvi put u istoriji Izraela dešava da sin bivšeg predsednika postaje šef države.

Isak je sin Haima Hercoga, koji je bio predsednik od 1983. do 1993. Unuk je Isaka Hercoga, prvog aškenazi izraelskog rabina i nećak Abe Ebena, bivšeg ministra spoljnih poslova.

Po zanimanju pravnik, rođen je 1960. u Tel Avivu. Hercog, čiji je nadimak Bugi, izabran je u parlament 2003. godine, a narednu deceniju bio je na raznim ministarskim položajima pre nego što je postao vođa laburista 2013. godine.

Zalagao se da rešenje sukoba sa Palestincima bude u fokusu njegove partije.

Samo deset dana pre nego što je postao vođa Laburističke stranke sastao se sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Ramali.

Tokom izborne kampanje 2015. obećao je obnovu mirovnog procesa i izrazio spremnost za evakuaciju jevrejskih naselja.

Te izbore je izgubio od Benjamina Netanjahua i njegovog desničarskog Likuda.

Hercog je 2018. napustio politiku i izabran je za predsednika Jevrejske agencije, najveće jevrejske neprofitne organizacije na svetu.

Uspeo je da pobedi Netanijahuovog kandidata dobivši podršku vođa jevrejskih organizacija u SAD.

„Biću predsednik svih“, obećao je Hercog, koji je najavio da će pokušati da ujedini izraelsko društvo, duboko podeljeno na jevrejski i arapski deo, što su pokazali nedavni sukobi tokom rata u Gazi, ali i unutar jevrejske zajednice, podeljene na liberale, desnicu, ortodoksne.

Obećao je da će se fokusirati na jačanje međunarodnog ugleda Izraela, voditi borbu protiv antisemitizma i jačati vezu sa jevrejskom zajednicom u SAD, koja često kritikuje poteze Tel Aviva.

Ima veoma dobre veze u SAD i smatra se da je blizak predsedniku Bajdenu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.