Ivana Vuleta Spanovic foto Aleksandar RoknicFoto: Aleksandar Roknić

Ivana Vuleta je u 33. godini odlučila da se takmiči i u troskoku i osvojila zlatnu medalju. Najveća zvezda Balkanijade koja se prethodna dva dana održavala u rumunskom gradu Krajovi rešila je da se oproba u novoj disciplini i, naravno, pobedila sa daljinom od 14,24 metra. To je samo jedan centimetar manje od norme za Evropsko prvenstvo koje će se sredinom avgusta održati u Minhenu.

Pre samo tri meseca u Beogradu je osvojila zlatnu medalju na šampionatu sveta u dvorani u skoku udalj, da bi početkom juna objavila na društvenim mrežama da se na treningu u Novom Sadu oprobala u troskoku. Minulog vikenda je na prvenstvu Vojvodine zabeležila rezultat od 13,80, a sedam dana kasnije popravila je lični rekord za 44 centimetra.

– Da se takmičim samo sa konkurencijom, skakala bih kao one, ali pošto želim malo da se izdvojim i da ono što mogu izađe kroz neki veliki rezultat, onda me izazovi ne plaše – izjavila je nakon jednog velikog takmičenja.

Ne bi trebalo da nas iznenadi ako Ivana uskoro počne da osvaja medalje na velikim takmičenjima i u troskoku, jer ako smo u nešto mogli da se uverimo kada je u pitanju njena karijera, to je da ništa nije nemoguće i da za nju nema prepreke kada pred sobom ima cilj.

Ljubav prema sportu i sportske gene nasledila je od majke, oca i bake, ali je zahvaljujući svom pobedničkom karakteru, krvavom radu, spartanskoj samodisciplini, mentalnoj čvrstini stigla do šest seniorskih medalja na svetskim prvenstvima pod krovom i na otvorenom (dve zlatne), jedne olimpijske bronze, pet evropskih odličja u obe kategorije (četiri najsjajnija) i tri Dijamantske lige.

Nije odustajala kada su joj na početku karijere lokalni moćnici zabranili da koristi sportske objekte u Zrenjaninu, pa je morala da trenira u Mađarskoj i Novom Sadu; kada su je povrede ometale u razvoju karijere ili zaustavljale na putu ka medaljama na velikim takmičenjima ili kada joj se odlepio broj na dresu i ostavio trag u pesku iza onog koji je ostavila telom, zbog čega je ostala bez podijuma na jednom Svetskom prvenstvu.

Nije se obazirala ni na medijsko razapinjanje zbog ekscentričnog izgleda, silikona u grudima, frizura, boja laka na noktima, tetovaža i tvrdnji da joj to odvraća pažnju od posvećenosti treningu.
Ispostavilo se da za nju nema prepona koje ne može da preskoči, a za svoj trud nagrađena je Ordenom Karađorđeve zvezde, sportskim i društvenim priznanjima i diplomom poslovnih studija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.