Jovana Preković: Mentalna gromada 1Foto: Beta AP Photo/Vincent Thian

„Ubilački“ pogled, koncentracija koja „brije“, lice koje deluje zamrznuto i ne odaje raspoloženje.

Tako je TV kamera zabeležila karatistkinju Jovanu Preković tokom dana kad je zabeležila šest pobeda na olimpijskom turniru, i tek kad je sudija proglasio pobednika u finalu, na njenom licu se videla eksplozija radosti.

„Mentalna gromada“, konstatovali su mnogi posle pobede kojom je objedinila olimpijsku, svetsku i evropsku titulu, upoređujući je u tom smislu sa Novakom Đokovićem.

Činjenica da se bavi tzv. „malim sportom“ učinila je da je na Igre otišla a da je srpska javnost o njoj vrlo malo znala. Iako je već bila prvak sveta i dvostruki prvak Evrope.

I više su je projekcije stranih agencija videle blizu ili na olimpijskom tronu nego što su to činili srpski mediji.

Možda i zato što je karate debitovao na Igrama, što ovde baš nije najjasnija razlika u stilovima, što se rejting kod nekih drugih srpskih sportista nije pokazao baš pouzdanim kao reper za medalju.

Devojka rođena u Švajcarskoj 1996. sa starijom sestrom se ubrzo vratila u Aranđelovac kod babe i dede, počela je da trenira karate u vrtiću kad je imala pet godina. A školice karatea držala je Roksanda Atanasov, koja je i do dan-danas ostala njen trener.

Vrlo brzo pokazala je veliki talenat na takmičenjima mlađih kategorija, u njenom klubu „Knjaz Miloš“ radilo se veoma kvalitetno.

Prvu medalju na šampionatima Evrope osvojila je 2016. u Monpeljeu, gde je bila treća, a prvo zlato 2017. u Izmiru. Titulu najbolje na Starom kontinentu osvojila je i ove godine u Poreču, a aktuelna šampionka sveta postala je u Madridu 2018. godine.

Imala je veliki peh pred Evropsko prvenstvo u Beogradu, na kome nije nastupila zbog povrede koju je doživela neposredno pred takmičenje, pa je pratila takmičenje iz publike.

Više puta je izjavila da karate vežba iz ljubavi i da drugačije to kod nje ne bi funkcionisalo.

Trenira dva puta dnevno, dan počinje ispijanjem kafe, što joj je ritual, voli da čita i gleda filmove.

Njen dečko je karatista Aleksandar Šestakov, takođe osvajač medalja na velikim takmičenjima, tako je spojila dve ljubavi.

Jovana je pitomac Vojne akademije Srbije, i pripadnica Sportske jedinice Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

I na kraju, na početak. Kada je postala svetska prvakinja, Jovana je bila nesrećna.

„Nisam shvatala šta sam uradila i nisam mogla da se nosim sa tim. Očekivanja stvaraju veliki pritisak, ja sam napravila mehanizam protiv toga. Ranije mi je bilo teže, sada sam zrelija, prošla sam dosta stvari što se tiče takmičenja. Naučila sam da kontrolišem pritisak i to će verujem da presudi u bitnim momentima na Olimpijskim igrama“, rekla je pre odlaska u Tokio.

Gde je pokazala šta je radila.