Jovana Preković: Zlatna fajterka 1FOto: EPA-EFE/VICTOR LERENA

Osim u popularnijim – timskim sportovima, Srbija medalje na Olimpijskim igrama prilično redovno osvaja i tamo gde svaki uspeh i kiks idu na dušu jedne osobe, a nova evropska prvakinja u karateu Jovana Preković kao zapeta puška čeka da za dva meseca, u Tokiju, demonstrira sve što je naučila od svog prvog izlaska na tatami, sa pet godina.

– Prezadovoljna sam i presrećna što sam zablistala kada je bilo najpotrebnije. Sledeća stanica su Olimpijske igre gde ću dati sve, ali baš sve, od sebe da još jednom obradujem naciju – javno je obećala pobednica finala takmičenja u Poreču, gde je u kategoriji do 61. kilograma savladala Ukrajinku Anitu Seroginu i osvojila ključne bodove u dugim i surovim kvalifikacijama za OI, samo ostaje da njen plasman dobije zvaničnu potvrdu.

Oni što bolje poznaju dvadesetpetogodišnju Arenđelovčanku znaju da svetska šampionka iz 2018. godine nikada ne priča u prazno već se za sve krvavo (iz) bori, još od kada ju je deda odveo u školicu karatea, jer je gledao kako sa oduševljenjem svaki dan, po milion puta, gleda crtani film Zmajeva kugla i glavnog junaka Gokua dok „taba“ neprijatelje.

Da ima neka tajna veza između „zaluđene“ devojčice i ove drevne istočnjačke veštine rano je uvidela i Roksanda Atanasov, pa se vlasnica te školice i nekadašnja zvezda karatea, „ne želeći da ispušta otkriveni biser“ preselila u grad pod Bukuljom. Od tada je ovaj nerazdvojni tandem prošao sve i svašta, više ili manje lepog i ružnog, ali je vedeta KK Knjaz stalno gledala i gurala napred.

Uz bezuslovnu podršku roditelja, dve sestre, brata i dugogodišnjeg dečka, novčano zbrinuta od strane lokalne kompanije Peštan, Prekovićeva se naosvajala odličja u svim uzrastima, a vrhunac dosadašnje karijere nedavne pobednice Premijer lige u Lisabonu predstavljaju pomenuta seniorska planetarna kruna i tri penjanja na pobedničko postolje EP.

Dva puta do samog vrha (2017. i pre dva dana) i jednom do bronzanog stepenika (2016). Sada, večito nasmejana stipendistkinja Fakulteta za sport pri Univerzitetu Union, ljubiteljka književnosti, pasionarana konzumentkinja kinematografije i članica sportske jedinice Vojske Srbije želi da ode dalje nego ikada.

I to baš na Igrama na kojima je njen sport, konačno, uvršten u olimpijsku porodicu, a ona iz drugog puta, posle (prvom godinom pandemije korona virusa) poništenih kvalifikacija 2020, došla u priliku da završi u analima srpskog sporta.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.