Kentaro Kobajaši: Predstava bez režisera 1

Izgovorena ali i napisana reč ima veliku težinu u civilizovanim zemljama.

Kentaro Kobajaši je zbog „neslane šale“ krajem devedesetih dobio otkaz na mestu režisera ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju, 24 sata pred važan događaj.

„Pošto je ceremonija tako blizu, izvinjavamo se svima koji su se zabrinuli, učesnicima, stanovnicima Tokija i japanskoj javnosti“, rekao je Seiko Hašimoto, šef Organizacionog komiteta Igara. Kobajaši je četvrta osoba iz Organizacijskog odbora koja je dobila otkaz ili je podnela ostavku zbog „neprimerenog ponašanja“.

Na spornom video-snimku iz 1998. Kobajaši, koji je tada imao 25 godina, prilikom nastupa u humorističkoj emisiji kaže: „Idemo da se igramo Holokausta.“

Kobajaši, koji je bio i komičar, našao se tako na meti brojnih kritika, a reagovali su i predstavnici centra Simon Vizental.

„Bilo koji čovek, ma koliko kreativan, nema pravo da ismeva žrtve nacističkog genocida“, rekao je Abraham Kuper iz Vizental centra.

U saopštenju Kobajašija, posle odluke organizatora Igara, piše da niko ne bi trebalo da se oseća neprijatno zbog zabave. „Razumem da je moj glup izbor reči u tom trenutku bio pogrešan i žalim zbog toga.“

Ovaj japanski komičar, glumac, dramaturg, pozorišni reditelj, manga-umetnik kako je sam više puta kazao uživa u svom poslu i trudi se da radi najbolje što može.

Kentaro Kobajaši ima i impresivnu bazu obožavalaca, koja mu je, kako se tumači, pomogla da postigne neke od svojih ciljeva u karijeri.

Njegova serija manga Hana Usagi izlazila je od 1999. do 2004. u magazinu Young Uppers. U mnogim svojim delima Kobajaši se pojavljivao kao izvođač.

Njegove kreativne aktivnosti su raznovrsne – romani, slikovnice, mange, anime, performansi. Debitovao je 1998. u svojoj humorističkoj seriji „Ramen’s Bok Tipe“, a kreator je prozorišnog projekta „K. K. P“.

Producirao je „Kentaro Kobajaši TV“, koja se emituje već 10 godina.

Njegov samostalni solo šou „Mr Potsunen’s Peculiar Slice od life“ oduševio je više puta publiku u Londonu.

Opsednuta trivijalnim potragama, priča gospodina Potsunena je, kažu kritike, dirljiva, ekscentrična i čudesno smešna. Potsunen je prvi put izveden 2005, a od tada postaje sve popularniji u Japanu, što je dovelo do velike turneje po zemlji 2011, posle toga i inostrani nastupi Pariz, Monako, London.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Kentaro Kobajaši: Predstava bez režisera”

  1. Da li postoje granice u humoru?
    Uvek ce nesto nekog povrediti i nasmejati

  2. Reč je o verbalnom deliktu. Naravno da nije umesno a i tužno je da se bilo ko šali na račun žrtava Holokausta. Ali imao je 25 godina…. Tolike ima emisije i popularnost iniko to nije pominjao a imao je dosije…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.