Foto: EPA-EFE INTERPOL

Na toj funkciji će zameniti Menga Hongveja, koji je u septembru nestao u rodnoj Kini, da bi Peking kasnije saopštio da je on uhapšen u okviru istrage u vezi s korupcijom, te da se povlači s pozicije.

To što je Kim iz Južne Koreje postao čelnik globalne policijske organizacije, znači da je dobio najmanje dvotrećinsku podršku u Dubaiju. NJegov izbor za mnoge predstavlja iznenađenje, budući da je za favorita važio Aleksandar Prokopčuk, službenik ruskog ministarstva unutrašnjih poslova i aktuelni potpredsednik Interpola, čijem su se izboru usprotivile SAD, Velika Britanija i druge evropske zemlje, kako se navodi, iz straha da bi Moskva njegovu poziciju iskoristila za obračun s političkim neprijateljima. „Podstičemo sve države i organizacije koje su u Interpolu i koje poštuju vladavinu prava da izaberu lidera sa integritetom. Verujemo da će Kim biti upravo to“, rekao je državni sekretar SAD Majk Pompeo. S druge strane, Moskva je saopštila da je ovde reč o „nekoj vrsti intervencije u izborni proces ove međunarodne organizacije“.

Kim (57) je bivši južnokorejski policijski zvaničnik koji je nekada bio šef policije u Gjeongiju, najmnogoljudnijoj provinciji u zemlji. Do izbora u Dubaiju, bio je potpredsednik Interpola, a od nestanka Menga je bio i vršilac dužnosti predsednika globalne policijske organizacije. Iako je reč o uglavnom ceremonijalnoj ulozi, budući da Interpolom na dnevnoj bazi upravlja generalni sekretar Jirgen Štok, predsednik ipak ima izvesni uticaj, napominju agencije. „Naš svet se sada suočava s promenama bez presedana koje predstavljaju ogroman izazov za javnu bezbednost i sigurnost. Da bismo ih savladali, potrebna nam je jasna vizija – potrebno je da izgradimo most do budućnosti“, poručio je Kim nakon što je izabran za predsednika Interpola. On će na poziciji prvog čoveka međunarodne organizacije ostati do 2020, odnosno završiće četvorogodišnji mandat svog prethodnika.

Kim DŽong Jang je rođen 30. oktobra 1961. u Čangvonu. Diplomirao je na Nacionalnom univerzitetu u Seulu.