Ko je Alison Briten, prva žena na čelu Premijer lige? 1foto (BETAPHOTO Nick Ansell/PA via AP)

Uz teoriju da su Englezi izmislili fudbal da radnici ne bi izlazili na ulicu nekako je najpopularnija ona da su time napravili neprobojni „muški zabran“, teritoriju stadiona, paba i piva, gde važe neka posebna „mačo“ pravila i gde nema rodne ravnopravnosti.

Više od veka kasnije, potomci onih Engleza, predstavnici svih 20 klubova elitnog takmičenja jednoglasno su na javnom glasanju za predsednicu Premijer lige izabrali ženu: Alison Briten je pronađena kao najbolje rešenje za „preduzeće“ basnoslovne vrednosti u koje su uprte oči bukvalno svih Engleza, ali i miliona fudbalskih fanova širom sveta.

Tako je posle Margaret Tačer, koja je svojevremeno hirurškim odstranjenjem huliganizma spasila fudbal, Alison Briten odabrana da mu sačuva i uveća ugled, potencijal i, naravno, zaradu.

Gospođa Briten, pre 57 godina rođena Hopkins, odavno je poznata u poslovnim krugovima, a kao najveći podvig pripisuje joj se što je lanac Costa coffee prodala Coca-Coli za 3,9 milijardi funti. Kao vlasnica Mastera prava sa Kembridža, a pre toga diplome poslovnih studija, odmah je uplovila u vode krupnog biznisa zaposlivši se u Barklis banci, kasnije dugogodišnjeg generalnog sponzora Premijer lige i tamo je kovala zanat čak 19 godina.

Kasnije je radila u Santanderu UK i takođe velikom bankarskom sistemu Lojds, a doskoro je bila izvršna direktorka Whitbreada, grupe hotela i restorana. Na funkciju u Premijer ligi će stupiti početkom naredne godine umesto Pitera Mek Kormika, privremenog predsednika od januara i ostavke Gerija Hofmana zbog burne reakcije klubova na preuzimanje Njukasla od strane saudijskog javnog investicionog fonda.

Supruga Kevina Britena i majka dvoje dece u fudbal nije baš „pala s Marsa“. Zanimljivo je da nije sakrila da je oduvek bila navijač Mančester junajteda, klupska opredeljenost bi joj na mnogim delovima planete bila otežavajuća ili onemogućujuća okolnost, u Srbiji drastično, ali u kolevci fudbala to očigledno nije slučaj.

„Fudbal je igra od ogromnog nacionalnog značaja, voli je toliko ljudi širom sveta i može imati ogroman pozitivan uticaj. Biće prava privilegija raditi kako bismo osigurali njenu dugoročnu održivost i uspeh“, rekla je Briten posle izbora na čelo „firme“ u kojoj je 20 klubova u periodu 2019-2020. imalo prihode 5,1 milijardu evra, što je skoro dve milijarde evra više od nemačke Bundeslige, kao najbližeg rivala.

Sam godišnji boravak u Premijer ligi garantuje 100 miliona funti po sezoni, što znači da je opstanak tu mnogo isplativiji nego osvajanje Lige šampiona. Emiteri plaćaju milijarde dolara za TV prava, dok su najbolji klubovi u zemlji privukli interesovanje investitora milijardera i privatnih kompanija.

Žena koja je savetovala poslednja tri britanska premijera očigledno zna šta je tu činiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.