Kristalina Georgijeva: Od Bugarske do Amerike 1Foto: EPA-EFE/ SALVATORE DI NOLFI

Time je praktično osiguran prelazak Georgijeve na novu funkciju, budući da tradicionalno čoveka na čelu MMF-a postavlja EU, dok prvog čoveka Svetske banke biraju Sjedinjene Države.

Georgijeva, rođena u Bugarskoj 1953. godine, na novu funkciju i dolazi upravo iz Svetske banke u kojoj obavlja poslove generalnog direktora, što znači da je čovek broj dva u toj globalnoj razvojnoj organizaciji. Prethodno je obavljala najviše funkcije u Evropskoj uniji. Bila je komesarka za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama, kao i potpredsednica Evropske komisije za budžet i ljudske resurse.

U Srbiji, Georgijeva je prvi put značajnije došla u žižu javnosti kada je 2016. učestvovala u trci za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, gde joj je jedan od protivkandidata bio Vuk Jeremić, da bi na kraju to mesto pripalo Portugalcu Antoniju Guterešu. Ipak, njen angažman u vezi sa Srbijom datira dve godine ranije, pošto je kao visoka evropska funkcionerka 2014. bila zadužena za upravljanje pomoći Srbiji zahvaćenoj poplavama, kao i da pomogne Srbiji da pripremi svoj apel za dobijanje milijardu evra pomoći.

Ove godine Georgijeva je nakratko preuzela i upravljanje čitavom Svetskom bankom, kada je dotadašnji predsednik te institucije podneo ostavku.

Verovatno najpoznatija međunarodna funkcionerka poreklom iz Bugarske, Georgijeva je doktorirala ekonomiju na sofijskom Univerzitetu za nacionalnu i svetsku ekonomiju sa tezom o zaštiti životne sredine i ekonomskom rastu u SAD. Tokom osamdesetih bila je na postdiplomskim studijama u Londonskoj školi ekonomije i Masačusetskom institutu za tehnologiju (MIT), a u karijeri je napisala preko 100 akademskih radova i udžbenik iz mikroekonomije.

Georgijeva je između ostalog po pozivu držala predavanja o razvojnim temama na MIT-u u SAD, Tsinhua univerzitetu u Kini, Jejlu, Harvardu, Londonskoj školi ekonomije, itd. Govori bugarski, engleski i ruski. Udata, ima jedno dete.