Ljubiša Stojmirović: Umereni naprednjak 1Foto: FoNet/ Sluzba Skupstine Srbije

Ljubiša Stojmirović, osnivač i dugogodišnji poslanik Srske napredne stranke, izostavljen je sa parlamentarne liste ove stranke.

Kažnjen je zato što je otvoreno podržao proteste građana protiv projekta Rio tinta i iskopavanja litijuma. Veruje da je izostavljen sa liste i zbog diskusija u parlamentu koje su su odudarale od dominantnih diskusija ostalih naprednjaka.

„Obaveza je svakog patriote i rodoljuba da vodi računa o Srbiji i da je sačuva onakvu kakvu je dobio od svojih predaka, da je poboljša i da je tako poboljšanu da na upravljanje potomcima. Ja sam protiv Rio Tinta i ostalih belosvetskih probisveta koji u Srbiju dolaze samo da bi zarad svoje koristi ovde napravili darmar i uništili životnu sredinu“, govorio je Stojmirović, najavljujući da će potpisati inicijativu Kreni promeni za zabranu iskopavanja litijuma.

U podršci borcima za zdravu životnu sredinu otišao je još dalje kada je posetio “kampere”i to baš ispred predsedništva Srbije u kome radi i njegov šef, Aleksandar Vučić.

Tokom pet poslaničkih mandata Stojmirović se u parlamentu uvek držao dnevnog reda, izbegavao je teške reči, neprimereno etiketiranje opozicije, ali je smatrao da se opozicionim bojkotom parlamenta izgubio cilj parlamentarne demokratije. Svojevremeno se jasno opredelio i protiv istopolnih brakova.

“Deca istopolnih roditelja ne mogu imati dobro vaspitanje”.

Iako se izjasnio protiv prostitucije i korišćenja bilo kakvih opijata, smatrao je da u određenim slučajevima treba da uđu u zakonske okvire. Smatrao je i da rijaliti programe treba zabraniti, jer uništavaju mladi naraštaj.

“Bio sam poslanik u pet mandata i uvek sam se trudio da budem dostojan poslaničke zakletve.To što su poslanici dozvolili da spadnu na tako niske grane, da budu krpa kojom se briše pod, krivi su oni sami”.

Političku karijeru započeo je u Srpskoj radikalnoj stranci, a u kratkom periodu bio je radikalski predsednik opštine Zvezdara. Radikale je napustio kada i Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić i radio je na osnivanju Srpske napredne stranke, čiji je član Predsedništva.

Zajedno sa još nekim kolegama pre tri godine pokrenuo je humanitarnu akciju poklanjanja besplatnih knjiga školskim bibliotekama iz nerazvijenih krajeva Srbije. Za taj humanitarni rad nagrađen je Svetosavskom nagradom ove godine. Hiljade knjiga poklonili su po Srbiji, Republici Srpskoj, Hrvatskoj i Sloveniji.

Stojmirović je rođen 1950 godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu organizacionih nauka na organizaciono kibernetskom smeru. Na istom fakultetu je odbranio i doktorsku disertaciju. Radio je kao profesor u srednjoj, pomorskoj agenciji “Jugoagent“, a na beogradskoj Poslovnoj školi u Beogradu imao je zvanje profesora na predmetu menadžmenta. Oženjen je i otac četvoro dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.