Koga sve nema na izbornoj listi SNS: "Izbačeno" pet ministara, ali i poslanici koji su podržali proteste 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Na izbornoj listi Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ za parlamentarne izbore gotovo nema aktuelnih ministara u vladi Srbije, ali i pojedinih poslanika koji su podržali proteste građana protiv Rio tinta.

Sa spiska naprednjaka za republički parlament izostao je ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, koji je na proteklim izborima 2020. godine bio prvi na listi. Za razliku od predhodne izborne liste nema ni Maje Gojković, ministarke kulture, Marije Obradović , ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao ni Nebojše Stefanovića, koji je protekle godine bio čak prinuđen na podnese ostavku na mesto predsednika beogradskog odbora naprednjaka. Izostala je i ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Iz aktuelne vlade na listi je samo premijerka Ana Brnabić, kao i dvojica ministara iz PUPS-a, Milan Krkobabić i Nenad Popović iz SNP i Tatjana Matić , ministarka trgovine i turizma iz SDPS. Od istaknutih funkcionera SNS na listi su samo Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, gradonačekik Beograda i njegov zamenik , Zoran Radojičić i Goran Veseić, koji su se sa beogradske liste preselili na parlamentarnu.

Najbolje je kotiran Vučević na 15 mestu, Vesić je na 17, a Radjičić na tridesetom mestu, odmah iza Marjana Rističevića.

Sa spiska kandidata za republički parlament nestala je i nevenčana supruga Olivera Ivanovća, Milena Popović, koja je prošle godine, usled govora Aleksandra Vučića, napustila sednicu o Kosovu, zbog prisustva Milana Radojičića, kako je kasnije objasnila.

Šanse da ponovo postanu poslanici nemaju ni Bratislav Jugović, dosadašnji poslanik iz Čačka i profesor dr Ljubiša Stojmirović. Na pitanje zbog čega su izostavljeni sa spiska ni jedan od njih nije želeo da odgovori.

Umesto odgovora usledio je samo citat iz pesme Branka Miljkovića : „Ubi me prejaka reč“.

Da podsetimo Jugović i Stojmirović podržali su proteste građana protiv Rio Tinta i čak bili spremni da potpišu peticiju za odlazak te korporacije za iskopavanje litijuma iz Srbije.

Zanimljivo je i da na spisku za poslanike budućeg parlamenta nema Mire Popović, bivše v.d direktorke Pošta Srbije i dugogodišnje šefice ili zamenice šefa poslaničke grupe PUPS-a, ali ni Milorada Mijatovića, takođe dugogodišnjeg šefa poslaničke grupe SDPS.

Sadašnja potpredsednica SNS Nevena Đurić, koja se istakla gostovanjima u emisiji “Reč na reč” na RTS, a koju je predsednik stranke Vučić javno pohvalio zbog energije i rečitosti napredovala je na listi SNS za čak deset mesta, a napredak j zabeležila i poslanica Biljana Pantić Pilja koja se progurala u sam vrh i nalazi se na 27. mestu. Pokazala se na sednicama Skupštine na kojima se obračunavala sa novinarima i nazivala ih domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima.

Uprkos stalnom etiketiranju političkih protvnika pad na naprednjačkoj listi zabeležile su i mlade uzdanice. Đorđe Todorović je sa šestog mesta pao čak na 126 , Luka Kebara sa trinaestog na 161, dok je pad Janka Langure bio za desetak mesta. Značajan pad, od čak stotinak mesta, na listi ima i nekadašnji potpredsednik Skupštine Srbije i bivši poslanik SDPS Vladimir Marinković. Nazadovao je i Srbislav Filipović, ali i dugogodišnja naprednjačka udarna pesnica profesor, Marko Atlagić.

Naprednjačke uzdanice u vrhu liste zamenila je nekadašnja radikalka Nataša Jovanović, koja se nakon razlaza Vučića i Šešelja istakla u parlamentu Srbije kletvama baš protiv Tomislava Nikolića i Vučića. Zbog ulaska u SNS ona je nagrađena 71 mestom na listi, dok je doktorka Nada Macura gotovo u samom vrhu , na 33. mestu.

Zanimljivo je da se na listi naprednjaka našao i Dragan Jovanović , dugogodišnji predsednik opštine Topola i lider Bolje Srbije. On je prošlu godinu obeležio žestokim obračunom sa naprednjacima. Pljuštale su tužbe, tuče, a došlo je i do smene naprednjačke vlasti u Topoli. Dvojica članova njegove stranke čak su “zaglavila” zatvor zbog tog sukoba, ali se Jovanović sada opredelio za naprednjačku listu, uprkos drugim ponudama.

Kako saznajemo dobio je ponudu koja se ne odbija, 63 mesto na izbornoj listi naprednjaka, ali i mirno vladanje u opštini Topola, bez naprednjačkih podmetanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari