Luis Hamilton: Kralj brzina 1Foto: EPA-EFE/ LARRY W. SMITH

To jest samo jednu manje od rekordera „najbržeg cirkusa“ Mihaela Šumahera.

– Za Mihaela bi se moglo reći da je najveći vozač F1 svih vremena. Tu je i kum ovog sporta Fanđo i uvek će to biti iz ugla nas vozača. Uraditi ono što je on radio kada je sve ovo bilo toliko opasno… Imam izuzetno poštovanje za to, kao i za sva Šumaherova postignuća. Osećam ogromnu čast i ponos što prezime Hamilton stoji uz njihova – tako govori šampion iz 2014, 2015, 2017, 2018. i ove godine, čija je karijera u najjačoj kategoriji počela pre 12 sezona u Meklarenu.

– Svestan sam svojih sposobnosti i mesta na kojem se nalazim, ali mi je otac od moje osme godine govorio: „Pričaj samo na stazi“ – prisetio se Britanac rođen 7. januara 1985. godine u Stivenidžu, čiji je tata Entoni dugo radio tri posla da bi mu omogućio vozačku karijeru.

Unuk doseljenika iz Grenade, nazvan po čuvenom američkom atletičaru Karlu Luisu, još od malih nogu je prepoznat kao ekstremno talentovan, pa je već u 10. godini postao deo Meklarenovog razvojnog programa. Napredovao je korak po korak, skrećući pažnju u kartingu i na svim drugim usputnim stanicama do velike scene, pod čija svetla je stao na Velikoj nagradi Australije. I od tada je u centru pažnje javnosti.

Što zbog vanserijskih uspeha, što zbog privatnog života. Koga Hamilton zanima samo zbog onoga što čini za volanom taj mu se divi zbog toga što se čak 150 peo na podijume (Šumi je 155 puta) i 83 puta ispijao šampanjac na njima (naspram Nemčevih 91), dok ga oni drugi prozivaju što šalje privatni avion u SAD kada se uželi svoja dva psa ili „dvoje dece“, kako tepa Rosku i Kokou.

Poštovaoci novog (starog) prvaka F1 cene ga i zato što niko nije skupio toliko bodova tokom profesionalnog vozikanja kao on (3399) ni imao tako mnogo pol-pozicija (87), dok mu oni drugi zameraju što je postao vegan, snima sestrića u haljini pa ga vređa zbog nošenja ženske odeće, ne ode na obavezni brifing s novinarima da bi se pojavio na pomenu modnom kreatoru Karlu Lagerfildu…

– On je dvostruka ličnost, kao Doktor DŽekil i Mister Hajd. Vrlo često menja raspoloženja. Na početku je bio jako ljubazan, ali samo nekoliko nedelja od našeg upoznavanja bilo je dovoljno da shvatim o kakvom čoveku se radi – izjavila je jedna od njegovih bivših devojaka, mada su ta Veronika i sve ostale atraktivne partnerke prvog i jedinog tamnoputog vozača F1 ostale u dubokoj senci pevačice i glumice Nikol Šerzinger, jer je samo ona osam godina bila uz prebogatog sina Engleskinje Karmen.