Marina Fratucan: Alternativa mržnji 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

„Bio je to prvi septembarski petak, davne ’68, kada je moju mamu zaboleo stomak, a ona naivno poverovala da je od previše šljiva. Želja da mnoge stvari kažem ili uradim pre društveno prihvatljivog tajminga verovatno potiče baš od tog, davnog petka, revolucionarne ’68.“.

Ovako je Marina Fratucan opisala sam početak svog života u koji je došla tri nedelje „pre roka“, za rubriku „Ljudi i sećanja“ u listu Danas ističući da ju je upravo ta osobina, pre svega u novinarskoj karijeri, sada već tridesetpetogodišnjoj, često koštala svega i svačega, ali nikada čiste savesti.

Danas, urednica i voditeljka emisije „Crvena linija“ televizije N1, Marina Fratucan (Novi Sad, 1968) dobitnica je nagrade „Živorad Kovačević“ za doprinos uređenju dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje.

Nagrada je prvi put dodeljena povodom desete godišnjice od smrti Živorada Kovačevića, a dodeljuju je Evropski pokret u Srbiji, Centar za spoljnu politiku i Centar za regionalizam.

Proglašenjem prvog laureata postavili su lestvicu visoko jer Marina je novinarka koja je beskompromisno radila svoj posao i pre ostajala bez posla nego da po nalogu raznih na vlasti nešto menja u svojim autorskim emisijama ili projektima.

Tako je to bilo od njene šesnaeste godine kada je uzela mikrofon u ruke i stala pred kamere.

Primili su je na jednoj audiciji i odmah je dobila ogromnu želju da taj čudesan svet slike i zvuka bude njena buduća profesija.

Posle omladinske emisije „Vama“ na TV Novi Sad, usledila je redakcija informativnog programa u kojem je prve prave novinarske korake učila od najboljih – Duce Bogdanovića i Zagorke Radović.

Škole i fakultet završila je u rodnom Novom Sadu gde i danas živi i radi na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta.

Nagradu je i posvetila svojim studentima, a već je 13 generacija koju uči TV novinarstvo, poručivši im da istraju do kraja „jer, ko iole ima osećaja za region i želi da ponudi mogućnost da se razumemo, nek ne odustaje“.

Svojim primerom, najbolje ih je učila.

Radila je u TV Novi Sad, YUTEL-u, Radio Slobodnoj Evropi, B92, Beti, TV Crna Gora…

Osnovala i bila glavna urednica nezavisne TV produkcije „urbaNS“ u okviru koje je snimala dokumentarne filmove, reportaže i serijale“.

Na TV Vojvodina radila je pet godina autorsku emisiju „Radar“, a za emisiju o 20 godina Srebrenice nagrađena je za najbolji „News Magazin“ na regionalnim evropskim javnim servisima CIRCOM.

Onda su ukinuli „Radar“.

Dobitnica je i nagrade agencije SCAN za najslušanijeg novinara 1999. godine i otkriće godine 1987.

„Radila sam više decenija i držala sam se toga da bi bilo dobro, neophodno i jedino moguće uvek razgovarati i sa drugom stranom, ponuditi drugačiju stranu priče i kada su najstrašnija ratna razaranja bila u toku devedesetih, dakle ponuditi ljudima neku drugu alternativu, alternativu mržnji“, kazala je Fratucan za N1 pred uručenje nagrade „Živorad Kovačević“.

Marina Fratucan voli da šeta i vozi bicikl pored Dunava u kom leti i pliva, uvek uzvodno. Ima dva sina, Filipa i Igora.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.