Mark Hamil: Borac protiv "tamne strane" 1Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN MONTERROSA

„Pogledajte kako je prelepo u Beogradu, Srbiji! Za sada sam u karantinu u svojoj hotelskoj sobi, ali radujem se što ću ga uskoro videti lično, a ne samo kroz prozor ili na televiziji, objavio je na svom Instagram profilu glumac Mark Hamil, legendarni Luk Skajvoker iz „Ratova zvezda“, uz sliku Beograda.

Glumac, koji trenutno boravi u našoj zemlji, sa filmskom trupom kompanije Legendary Entertainment počinje snimanje filma The Machine (Mašina).

Za snimanje ovog ostvarenja, zasnovanog na istinitoj priči koja govori o prijateljstvu sa ruskom mafijom tokom devedesetih, odabrane su lokacije u Srbiji.

Američki glumac Mark Ričard Hamil rođen je 25. septembra 1951. godine.

Glumačku slavu je stekao kao Džedaj Luk Skajvoker koji se bori protiv „tamne strane“ u univerzumu „Ratova zvezda“, tumačeći jednu od glavnih uloga.

Ova franšiza epske fantastike, koju je stvorio reditelj Džordž Lukas, postala je fenomen pop kulture koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najuspešnije filmsko ostvarenje po prodavanju najrazličitije robe sa svojim brendom.

Međutim, Hamil nije borac za pravdu samo na filmu.

Svojevremeno je, zajedno sa rediteljem Loganom Džejmsom Mangoldom bojkotovao snimanje projekata u Džordžiji kao odgovor na nove kontroverzne zakone države o biračima.

Diplomirao je dramu na Los Anđeles siti koledžu, a debitovao je kao glumac u emisiji The Bill Cosby Show 1969.

Potom je igrao u sapunici General Hospital 1963. i glumio u humorističnoj seriji The Texas Wheelers (1974).

Posle „Ratova zvezda“ igrao je i na Brodveju.

Takođe je pozajmljivao glasove u raznim igricama i crtanim filmovima.

Sa Erikom Džonsonom napisao i stripski serijal „The Black Pearl“ (1996-1997) koji je crtao srpski crtač Branislav Kerac pod američkim pseudonimom „H. M. Baker“.

„Ratovi zvezda: Nova nada“ koji je izašao 25. maja 1977, doživeo je ogroman neočekivani uspeh i imao je veliki uticaj na filmsku industriju.

Hamil se takođe pojavio u The Star Wars Holiday Special (1978), a kasnije je glumio u nastavcima „Ratova zvezda“ – „Imperija uzvraća udarac“ (1980) i „Povratak džedaja“ (1983).

Za oba nastavka Hamil je nagrađen nagradom „Saturn“ za najboljeg glumca koju dodeljuje Akademija za naučnu fantastiku, fantastične i horor filmove.

Od 1978. u braku je sa Marilu Jork, sa kojom ime troje dece. Ovaj glumac i dalje dečački ljupkog lica (ispod brade koju ne voli da nosi) sa velikim plavim očima izjavio je da „čeka da njegovo telo stigne njegove godine“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Mark Hamil: Borac protiv „tamne strane“”

  1. Najinteresantniji komad trivije za ovog izuzetnog glumca je njegova dečački neiskvarena neposrednost i neretko srdačnost u odnosu sa fanovima, kao i svesno odustajanje od velike filmske karijere u korist voice-actinga i mirnog porodičnog života. Jedan je Luke Skywalker, bio i ostao neponovljiv!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.