ASAFA PAUEL Dugo najavljivano obaranje svetskog rekorda u najbržoj atletskoj disciplini, trci na sto metara, umesto na nedavno završenom Svetskom prvenstvu u Osaki, doživelo je svoje ostvarenje u nedelju, na atletskom mitingu u italijanskom Rijetiju. Najbrži čovek na svetu i suvlasnik dosadašnjeg rekorda (9,77 sekundi) Jamajčanin Asafa Pauel uspeo je ovu deonicu da pretrči za neverovatne 9,74 sekunde. Zanimljivo je da je Pauel ovo vreme istrčao u polufinalnoj trci. „Zli jezici“ bi možda rekli da je ovo samo dokaz da je pogrešno tempirao formu

za Osaku, pošto je tada u ovoj disciplini stigao samo do bronze.
Priliku da uživo vidi najbržeg čoveka na svetu beogradska publika imala je pre nekoliko meseci – Asafa Pauel je 29. maja nastupio na Beogradskom međunarodnom mitingu Artur Takač i 100 metara istrčao za „samo“ 9,99 sekundi. Dosadašnji rekord Asafa je postigao 14. juna 2005. na mitingu u Atini. Nešto kasnije tih 9,97 sekundi postigao je i Amerikanac Džastin Getlin. Asafa je i na Olimpijskim igrama u Grčkoj 2004. bio jedan od favorita u stometarskoj trci, ali je u finalu završio kao peti. Svoj najbolji rezultat Jamajčanin je ponovio još dva puta u 2006. godini, na takmičenjima u engleskom Gejtšadu i švajcarskom Cirihu.
Asafa Pauel je rođen 23. novembra 1982. Njegovo ime u prenesenom smislu znači – onaj koji se ne propušta prilike. Šesti je po redu sin Vilijama i Sislin Pauel. Otac mu je pastor Evangelističke crkve u Linstedu. Negov najstariji brat Donovan bio je finalista trke na 100 metara na SP 1999. Odgojen je u stogo konzervativnoj porodici, koja mu je branila da učestvuje na bilo kakvim takmičenjima. U detinjstvu nije nagoveštavao sprinterski potencijal, a kao srednjoškolac maštao je da postane elektroinženjer. Kada je stasao za univerzitet odvojio se od roditelja i upisao tehnologiju u glavnom gradu Jamajke, Kingstonu. I danas trenira na Jamajci, za razliku od drugih vrhunskih atletičara. Ima diplomu Fakulteta za umetnost i trenerske nauke.
Sto metara je čak 31 put trčao ispod 10 sekundi, a jedini je koji je više od jednom – čak pet puta – trčao ispod 9,80. Jedan je od malobrojnih koji bi tu granicu (ne)mogućeg mogli da pomere za još koju stotinku sekunde.