Foto: EPA-EFE/ MIRAFLORES

Na snimcima uživo, tokom govora koji je Maduro držao na svečanosti povodom 81. godišnjice Nacionalne garde, vidi se kako su on i njegova supruga Silija Flores pogledali ka nebu i ustuknuli kada su čuli zvuk eksplozije.

„Leteći objekat je eksplodirao u mojoj blizini, a samo nekoliko sekundi kasnije je došlo i do druge eksplozije. Bio je to pokušaj da me ubiju“, rekao je Maduro. Na fotografijama na društvenim mrežama vidi se kako su telohranitelji podigli štitove otporne na metke da bi ga zaštitili. Televizijski snimci su prikazali uniformisane vojnike, koji su tokom ceremonije stajali u formacijama, kako su se razbežali. Vlada Venecuele je saopštila da je prilikom napada sedam vojnika povređeno i da je zatim nekoliko ljudi uhapšeno.

Maduro je izjavio da su za napad odgovorni „ultra desnica“, u saradnji sa Kolumbijom i „elementima“ iz Sjedinjenih Država i dodao da „bez sumnje“ kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos „stoji iza napada“. Vlada Kolumbije je porekla bilo kakvu umešanost, a Rodrigez je optužio venecuelansku opoziciju. U međuvremenu, manje poznata grupa koja sebe naziva „Vojnici u majicama“ je na društvenim mrežama saopštila da preuzima odgovornost za napad, ali ovu tvrdnju nisu podržali nikakvim dokazima. Dodatnu konfuziju oko celog incidenta uneli su vatrogasci koji su bili na licu mesta i kasnije osporili verziju događaja koju je iznela venecuelanska vlada. Tvrde da je incident zapravo izazvala eksplozija boce gasa u jednom stanu.

Nikolas Maduro Moros, rođen u Karakasu 1962, potiče iz levičarski nastrojene porodice. U politiku ulazi osamdesetih godina. Bio je među osnivačima „Pokreta za petu republiku“ koji je podržao Uga Čaveza na izborima 1998. Čavez 2007. osniva Ujedinjenu socijalističku partiju, kojoj se priključuje i Maduro. Od 2006. do 2013. bio je ministar inostranih poslova. Čavez ga je za života imenovao za naslednika, a 2013. je na prevremenim predsedničkim izborima pobedio je opozicionara Kaprilesa sa 1,5 odsto razlike. Od njegovog dolaska na vlast, stanje u Venecueli su se drastično pogoršalo, a sama zemlja se suočila sa nedostatkom osnovnih životnih namirnica i lekova. Zbog toga su protiv njega tokom 2014. godine otpočele masovne i nasilne demonstracije koje i danas traju. SAD su tokom 2017. uvele sankcije protiv Madura i zabranile mu ulazak na svoju teritoriju zbog njegove diktature, nepoštovanja narodne volje i represije političkih neistomišljenika.