Rjoju Kobajaši: Nebeski letač 1

– Stvarno je neverovatan osećaj pobediti dva puta zaredom u ovakvoj seriji. Daću sve od sebe da i na preostale dve skakaonice doskočim dalje od svih ostalih – ima još ambicija, ali i potrebnog samopouzdanja, simpatični predstavnik „zemlje izlazećeg sunca“ u jednom od najatraktivnijih sportova, inače „rezervisanom“ za Norvežane, Fince, Austrijance i Nemce, s povremenim „padobrancima“ iz Češke, Poljske i Slovenije.

Kako je imao četiri ovosezonska prva mesta pre upuštanja u tradicionalnu borbu za bodove u (redom) Oberstdorfu, Garmiš-Partenkirhenu (Nemačka), Insbruku i Bišofshofenu (Austrija), vodeći takmičar u generalnom plasmanu Svetskog kupa bio je u najužem krugu favorita za šampionsko slavlje na sve četiri kote, ali se u isto vreme on nekih drugih očekivalo da mu budu uz bok ili ispred njega, poput aktuelnog prvaka Kamila Štoha. Međutim, Kobajaši je pokazao odličnu formu, mada ni na prvoj ni na drugoj skakaonici nije „počistio“ protivnike, pogotovo u Garmiš-Partenkirhenu. Štaviše, oba tamošnja skoka su mu bila kraća od dužina drugoplasiranog Nemca Markusa Ajzenbihlera, ali su koeficijent vetra i sudijske ocene za tehničku dimenziju leta bili u korist Rjojua. Na Japančevoj strani je i statistika, jer istorija turneje, započeta još 1953. godine, kaže da je u velikom broju slučajeva onaj što je imao prednost posle prve dve epizode najpoznatije skakačke serije obično bio i ukupni slavljenik. U poslednjoj deceniji čak devet puta.

Zanimljivo, jedan od onih što pokušavaju da promene ovu igru brojki je i Rjojuov rođeni brat Junširo Kobajaši, s petom pozicijom iz Garmiša. Ista porodica, iz mesta Hašimantaj, svetu je podarila još jednog „nebeskog letača“ u liku Juke Kobajašija, samo što je najmlađi od trojice braće uspešniji od ostalih. Jedan od vrednijih rezultata u njegovoj dosadašnjoj karijeri je sedmo mesto u individualnoj konkurenciji na zimskim Olimpijskim igrama pre 12 meseci, gde je s kolegama iz reprezentacije Japana zauzeo 10. poziciju u kategoriji timova.