Robert Darst: I bogati ubijaju 1Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT / POOL

Sud u Los Anđelesu osudio je Roberta Darsta (78), milionera i člana jedne od bogatijih porodica u SAD, zbog ubistva na doživotni zatvor, bez mogućnosti uslovnog oslobađanja.

Darst je osuđen zbog ubistva prijateljice Suzan Berman u njenoj kući u Beverli hilsu 2000. godine, ali nije to jedino ubistvo koje mu se stavlja na dušu.

Tužioci veruju da je Berman pomogla Darstu u prikrivanju ubistva njegove prve supruge Katlin 1982. godine i da je ubio kako ne bi svedočila protiv njega.

Optužen je 2001. za ubistvo komšije Morisa Bleka, čije je telo raskomadao, ali je brojni advokatski tim uspeo da ga oslobodi.

Izricanje presude, kao i suđenje na kome se izjasnio da nije kriv za ubistvo Berman, Darst je skoro nepomično pratio sedeći u svojim invalidskim kolicima.

O Darstu je TV kuća HBO pre nekoliko godina snimila višedelni dokumentarac „Džinks“, u kome je nehotice priznao zločine. Dok je bio u toaletu, sebi u bradu je mumlao, ne znajući da je bežični mikrofon uključen: „Šta sam uradio, očigledno sam ih sve ubio.“

Robert Darst je najstariji od četvoro dece magnata za nekretnine Sejmora Darsta i Bernis Herstajn.

Rođen je 1943. i odrastao u Skarsdejlu, država Njujork.

Njegov deda po ocu Džozef Darst je bio krojač i 1902. godine je iz tadašnje Austrougarske emigrirao u SAD. Ubrzo je napustio krojački zanat i počeo da se bavi nekretninama.

Firmu za nekretnine „Durst organization“ osnovao je 1927. godine i obogatio se. Naslednici su širili poslove i bogatstvo, ali ne i Robert, koji je postao „crna ovca“ bogate familije.

Kada je imao sedam godina, majka mu je umrla padom sa krova porodične kuće, a on je kasnije tvrdio da ga je, nekoliko trenutaka pre njene smrti, otac odveo do prozora sa kog ju je mogao videti kako stoji na krovu.

U intervjuu za Njujork tajms marta 2015. godine, njegov brat Daglas je porekao da je Robert bio svedok smrti majke. Robert i Daglas su od ranog detinjstva bili suparnici.

Zbog loših odnosa išli su na savetovanje, a izveštaj psihijatra o desetogodišnjem Robertu pominjao je bolesnu ličnost, „verovatno čak i šizofreniju“.

Darst je pohađao srednju školu Skarsdejl, a školski drugovi su ga opisivali kao usamljenika.

Diplomirao je ekonomiju 1965. godine na Univerzitetu Lehig, gde se bolje snašao.

Bio je član lakros tima i menadžer studentskih novina. Upisao je i doktorske studije na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu, gde je upoznao Suzan Berman.

Nije želeo da radi za porodičnu firmu već je otvorio prodavnicu hrane u Vermontu.

Zatvorio je posle tri godine i na nagovor oca vratio se u Njujork.

Nadao se da će naslediti oca, ali je Sejmur Darst prekršio tradiciju i imenovao mlađeg sina Daglasa da preuzme porodični biznis i preduzeće 1992. Robert je zbog toga definitivno raskrstio sa porodicom, od koje je, nakon tužbe, 2006. dobio 65 miliona dolara na ime svog udela u porodičnom bogatstvu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.