Sadik Kan: Ponosan na London 1Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Građani Londona (55,2 odsto) poverili su još jedan mandat dosadašnjem gradonačelniku Sadiku Kanu.

Kako su konzervativci širom zemlje na regionalnim i lokalnim izborima trijumfovali, ocene su da je uspeh laburiste Kana, koji je ubedljivo porazio konzervativca Šona Bejlija, samim tim veći i značajniji.

„Hvala Londonu“, napisao je Kan na Tviteru. „Čast mi je da još tri godine služim gradu koji volim. Moguća je svetlija budućnost koju ćemo zajedno graditi“.

Svoju kampanju, temeljio je na stvaranju novih radnih mesta i jačanju londonske turističke ekonomije.

„Zapošljavanje, zapošljavanje, zapošljavanje“ bila je glavna parola njegove kampanje, i želja da se ojača privreda Londona pogođena pandemijom i Bregzitom, što je bio težak udarac na snažni finansijski sektor metropole.

U govoru nakon objavljivanja rezultata pozvao je na „trenutak nacionalnog pomirenja“ posle lokalnih izbora koji su, kako je kazao, otkrili podele u vezi sa „ranama Bregzita“ i „kulturnim ratom“ između velikih gradova i ostatka zemlje. Kazao je da želi da gradi mostove među zajednicama i da London ima ulogu u nacionalnom opravku posle pandemije virusa korona.

Sin pakistanskih imigranata koji je odrastao u socijalnom stanu, pedesetogodišnji Kan je 2016. postao prvi musliman na čelu britanskog glavnog grada.

Tokom svog prvog mandata Kan je stekao reputaciju pristalice Evrope, velikog protivnika Bregzita i konzervativnog premijera Borisa Džonsona.

Sukobljavao se sa vladom zbog ograničenja uvedenih zbog pandemije i optužbi u vezi sa finansiranjem javnog saobraćaja u Londonu.

Kan je vodio i verbalni rat na Tviteru sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom, koji ga je nazivao „nacionalnom katastrofom“ koja uništava britansku prestonicu. Kan mu je uzvratio da se ponaša kao da je na dečijem igralištu te da je „zaštitno lice“ krajnje desnice.

Kan je zagovarao i organizovanje novog referenduma o izlasku Britanije iz Evropske unije, smatrajući da način na koji je tadašnja premijerka Tereza Mej upravljala pregovorima o Bregzitu vodi zemlju pogubnim putem.

Kan je jedno od osmoro dece pakistanskog emigranta, vozača autobusa i krojačice. Pohađao je državnu školu i diplomirao pravo na Univerzitetu u severnom Londonu.

Po struci je advokat specijalizovan za ljudska prava čime se i bavio pre političke karijere. Na izborima 2005. je kao laburistički kandidat osvojio mesto zastupnika Tutinga, kvarta u južnom Londonu, u britanskom parlamentu.

U vladi Gordona Brauna bio je ministar zajednice, a kasnije je izabran za ministra saobraćaja. Pripadnik je mekog krila Laburističke stranke koje je bliže levom centru nego levici.

Zbog javne podrške istopolnim brakovima neki od britanskih imama su protiv njega proglasili fatvu zbog čega je neko vreme imao policijsku zaštitu.

„Ja sam Britanac. Imam pakistansko poreklo, otac sam, suprug, navijač Liverpula“, opisao je sebe jednom prilikom.

Kan je oženjen pravnicom Sadijom Ahmed sa kojom ima dve kćerke. Ljubitelj je boksa.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Sadik Kan: Ponosan na London”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.