Foto: EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

Stevo Pendarovski prvi je lider Republike Severne Makedonije, pošto je kao kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI sa 51,67 odsto glasova pobedio rivalku Gordanu Siljanovsku Davkovu, koja je na izborima učestvovala ispred VMRO-DPMNE i zadobila poverenje 44,73 odsto birača.

On je poručio da „pobeda našeg koncepta donosi budućnost Severnoj Makedoniji i predstavlja našu kartu za Evropu“. Takođe je obećao da će biti predsednik svih građana i da ga se niko neće stideti. Na ukazanom poverenju se zahvalio i na albanskom jeziku.

Pendarovski se i 2014. kandidovao za šefa države ispred Socijaldemokratskog saveza, ali ga je pobedio sada odlazeći predsednik Đorđe Ivanov. Političku karijeru je započeo 1998. u Ministarstvu unutrašnjih poslova, gde je bio portparol i šef odeljenja za analitiku i istraživanje.

Tri godine kasnije je imenovan za spoljnopolitičkog savetnika i savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Borisa Trajkovskog i na toj funkciji ostaje do Trajkovskove smrti 2004. Savetnik za spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost je bio i u kabinetu predsednika Branka Crvenkovskog od 2005. do 2009. U međuvremenu, od 2004. do 2005. je bio šef Izborne komisije.

Pendarovski je i nacionalni koordinator za članstvo u NATO. Poslanik je bio od 2016. do 2017.

Nedavno je izjavio da između Srbije i Severne Makedonije nema otvorenih političkih pitanja, te da ekonomska i trgovinska razmena beleže rast. Kada je o pitanju Kosova reč, rekao je da „budući dogovor između Beograda i Prištine treba da ojača, a ne da oslabi regionalnu stabilnost. Treba da zatvori taj vekovni problem, ali da, pritom, ne otvori drugi problem“.

Stevo Pendarovski je rođen 3. aprila 1963. u Skoplju. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta Ćirila i Metodija u Skoplju, gde je kasnije magistrirao i doktorirao na političkim naukama. NJegova doktorska disertacija se tiče spoljne i bezbednosne politike EU. Jedanaest godina je predavao međunarodnu bezbednost, spoljnu politiku i globalizaciju na Univerzitetu Ameriken koledž u Skoplju. U braku je i ima jedno dete.

Povezani tekstovi