Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ipak, to nije kraj krize u zemlji, kažu najdublje u poslednja pola veka. Početkom nedelje Mejeva je doživela težak poraz u istom tom parlamentu kada su poslanici ubedljivo odbacili njen sporazum o Bregzitu. U parlamentu u Londonu bila je vrlo napeta atmosfera, puna sučeljavanja, prekida, dobacivanja. Istrpela je razne uvrede tokom burne političke debate od najvećih rivala – lider opozicionih laburista Džeremi Korbin, koji je i pozvao na glasanje o poverenju, nazvao je vladu „zombi administracijom“, dok je njegov zamenik Tom Votson kazao da Mej ne poseduje „potrebne političke veštine, empatiju, sposobnost i što je najvažnije politiku da vodi“ Veliku Britaniju. Korbinu je odgovorila da samo želi da stvara haos i da nanese štetu ekonomiji, dok je Korbin podignutim tonom rekao „ovo je sramota“.

Iako su torijevci i Demokratska unionistička partija (DUP) odbacili njen plan o Bregzitu, ipak su podržali njen ostanak u Dauning stritu. Premijerka nudi opoziciji razgovore o načinu na koji će se ići ka Bregzitu, što oni odbijaju sve dok Mej ne odustane od nekih svojih crvenih linija – da bude spremna da razgovara o produženju člana 50 (pravnog mehanizma koji Veliku Britaniju „izbacuje“ iz EU) i o održavanju drugog referenduma, pre nego što se saglase da učestvuju u razgovorima. Mejeva, bar u svojim javnim istupima, samouvereno tvrdi da će se debata o Bregzitu konstruktivno rešiti. „Moramo se fokusirati na ideje o kojima se može postići dogovor. Predložićemo realistične ideje EU. Ne želim da budem pasivna.“ Želja joj je, kako kaže, da Britanija istupi iz EU sa postignutim sporazumom te da će u ponedeljak istupiti sa svojim „planom B“. Iako odbiju ideju o novom referendumu, čak je i pozive bivšeg premijera Tonija Blera za novim glasanjem ocenila uvredom za kancelariju na čijem je čelu, britanski Tajms je još u decembru pisao da je „ta opcija na stolu“.

Mejevu su nakon postavljenja za premijerku jula 2016. poredili sa prvom ženom premijerkom ove zemlje Margaret Tačer. Međutim, dublja analiza agencije AP pronašla je više sličnosti između Mej i Angele Merkel. Jer, obe važe za oprezne pragmatičarke. Često se kaže da šta Merkel misli o nekom pitanju ne može da se zna do poslednjeg trenutka, možda čak ni tada. Izgleda da je i Mej slično nedokučiva.

Kao i Merkel, i Mej je odrasla na selu blizu Oksforda, gde joj je otac bio sveštenik Anglikanske crkve. Poput nemačke koleginice, opušta je kuvanje i kuhinjski poslovi. Mej ističe da ima više od 150 knjiga o kulinarstvu. Kad god ima prilike, kaže ide u duge šetnje sa suprugom i gleda američku policijsku dramsku seriju NCIS. Tabloidi vole da obrate pažnju na jedna poseban detalj na Mejevoj – njenim cipelama, pošto je poznata po skupoj obući, često u šarama leopardove kože. Sa suprugom Filipom, bankarom, u braku je od 1980. i nemaju dece.

Povezani tekstovi