Ursula fon der Lajen: U očevim cipelama 1Foto: BETA AP Photo Jean-Francois Badias

Pre nego što je potvrđena njena nominacija u EP kao svoje političke smernice je navela da EU mora da ostane otvorena za buduća proširenja, kao i da ona želi da potvrdi evropsku perspektivu za Zapadni Balkan, naglasivši da je važno da se nastavi proces reformi u regionu. Da je Zapadni Balkan važan za EU ocenila je i u izjavi za N1.

„Zapadni Balkan je vrlo važan za EU. To je Evropa i zato ću što je moguće više podržavati snažne odnose između Zapadnog Balkana i EU“, rekla je Fon der Lajen.

Pored toga što je prva žena na čelu EK, Fon der Lajen je i prva žena koja je stupila na čelo nemačkog ministarstva odbrane. Tokom mandata joj se zameralo da je nemačka vojska u veoma lošem stanju u odnosu na ostale države-članice NATO.

Takođe je dovođena u vezu sa skandalom koji se tiče skupih kadrovskih rešenja. Uprkos tome, u anketama javnog mnjenja se isticala kao jedna od najomiljenijih nemačkih političarki. Jedno vreme je važila i za potencijalnu političku naslednicu Angele Merkel.

Rođena je u Briselu, gde je provela 13 godina, pošto joj je otac bio visoki zvaničnik u Evropskoj ekonomskoj zajednici. Otac joj je bio i premijer Donje Saksonije, a da je krenula njegovim stopama govori i to što je 2003. bila nominovana za ministarku za socijalna pitanja te savezne države. Naredne godine ulazi u rukovodstvo CDU, a 2010. postaje zamenica Merkelove na čelu stranke.

Fon der Lajen (60), koja tečno govori engleski i francuski, studirala je ekonomiju u Londonskoj školi ekonomije, a kasnije je u Nemačkoj diplomirala i specijalizirala na medicini. Ginekolog po struci, politikom je počela da se bavi tek u četrdesetim.

Majka čak sedmoro dece, koju je dobila u braku s Hajom fon der Lajenom, profesorom medicine iz uticajne plemićke porodice, četiri godine je, od 2005. bila ministarka za porodična pitanja. Sa ove funkcije je stupila na čelo Ministarstva zdravlja, a nakon toga je imenovana za ministarku odbrane. Spekulisalo se i da će biti nova generalna sekretarka NATO.