Usame Zukorlić: Od oca ostalo sinu 1Foto: SPP

Posle iznenadne smrti lidera Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića nije se dugo čekalo na njegovog naslednika na čelu partije.

Unutarpartijski krugovi su ćutali, a ostali su spekulisali ko bi mogao da bude novi politički vođa versko-političkog sistema, koji je stvorio i njime suvereno vladao Zukorlić.

Samo nedelju dana nakon smrti predsednika SPP saopšteno je da ga na čelnoj političkoj poziciji zamenjuje najstariji sin Usame.

Takva odluka je doneta jednoglasno na proširenoj sednici predsedništva te stranke.

Kada je ova vest saopštena, za nepoznavaoce prilika to je bilo iznenađenje.

Za one koji su bar malo bili upućeni u relacije u Zukorlićevom versko-političkom sistemu, to je bio normalan sled događaja. Sandžak je dobio najmlađeg čelnika jedne bošnjačke partije.

Izborom Usamea Zukorlića za v. d. predsednika SPP privremeno je stavljena tačka na spekulacije o odnosima u partiji, Islamskoj zajednici (IZ) u Srbiji, na Internacionalnom univerzitetu i ostalim organizacijama i ustanovama koje je utemeljio preminuli lider.

Priče o pojavi struja, unutar tog sistema, za sada su zaustavljene.

Usame Zukorlić rano se uključio u rad ustanova i institucija, koje je utemeljio njegov otac, od obrazovnih do političkih.

Politička iskustva počeo je da stiče na mestu predsednika mladih Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ), koja je kasnije promenila ime u SPP.

Vreme će pokazati da li će moći da izdrži i pod kontrolom drži teško breme odgovornosti, koje mu je „pripalo“ u nasleđe.

U prvom obraćanju javnosti Usame je obećao da će ostati na putu koji je trasirao njegov otac.

Poštovaće strateški sporazum sa vladajućom partijom u državi, insistiraće na jedinstvenoj IZ sa centrom u Sarajevu, da će se zalagati za dobre odnose sa svim narodima na Balkanu, ali i sa Turskom, Briselom i Vašingtonom.

U najkraćem, do kraja će sprovesti sve ono što je radio i započeo Muamer Zukorlić.

Usame je rođen 1992. godine u Konstatinumu u Alžiru.

Osnovnu i srednju versku školu medresu Gazi Isa-beg završio je u Novom Pazaru.

Na Internacionalnom univerzitetu diplomirao je prava, a na Fakultetu za islamske studije (FIS) pedagogiju i komunikologiju.

Obe visokoškolske ustanove osnovao je njegov otac. Na Internacionalnom univerzitetu završio je master studije ekonomije.

Radio je kao asistent na tom univerzitetu na Departmanu za pravne nauke i bio profesor u novopazarskoj medresi. Osnovao je nekoliko udruženja i organizacija.

Izbor za predsednika SPP zatekao ga je na funkcijama projekt menadžera na FIS i zamenika predsednika Republičke izborne komisije (RIK). Govori engleski, arapski i bosanski jezik.

Oženjen je i otac je četvoro dece.