Van Morison: Filozof svetlosti i slobode 1Foto: EPA/ STEFFEN SCHMIDT

Ministar zdravlja Severne Irske Robin Svon tužio je za klevetu pevača Vana Morisona jer je oštro kritikovao antikovid državnu zdravstvenu politiku, a na kraju je čak javno na koncertu izjavio da je Svon „vrlo opasan“ i nazvao ga lopovom.

Van Morison je to izjavio iznerviran otkazivanjem koncerta u zadnji čas zbog restriktivnih korona mera u Belfastu.

Krajem prošle godine sa Erikom Kleptonom snimio je protestnu pesmu – „Stand and Deliver“, a samostalno i tri pesme (Born To Be Free, As I Walked Out i No More Lockdown), kao direktan vid protesta protiv rigoroznih antikovid mera vlade Velike Britanije.

– Ne govorim ljudima šta da rade ili da misle, jer to na odličan način već radi vlada. Zalažem se za slobodu izbora, jer verujem da ljudi imaju pravo da misle sami za sebe – rekao je Van Morison uoči objavljivanja protestnih pesama u kojima poručuje da „smo rođeni da bismo bili slobodni“.

Ovaj legendarni pevač se već mesecima bori za potpuno otvaranje svih koncertnih dvorana, jer, kako kaže, karantin u Velikoj Britaniji predstavlja „egzistencijalnu pretnju po budućnost koncertnih, ali i svih drugih dvorana i klubova u toj zemlji“.

Ipak, tvrdio je da se državna antikovid politika ne temelji „ni na kakvim naučnim ni medicinskim dokazima“, i osudio „pseudonauku“, koja, po njemu, prati pandemiju korona virusa.

Istovremeno je optužio naučnike da „plasiraju izmišljene i iskrivljene činjenice“ da bi opravdali ograničenja kretanja čije je „roblje stanovništvo“, a zatvaranje nazvao „liberticidom“ (ubijanjem slobode).

U pesmi „No More Lockdown“ peva – „vlada više ne sme da krši granice“, ali i „dosta je bilo fašističkih tirana koji remete naš mir“.

Ovaj pesnik melanholije i intimne pobune rođen je kao Džordž Ivan Morison, 31. avgusta 1945. u Belfastu, a svojim obožavaocima je poznat kao Van the Man i Belfast Cowboy.

Kralj keltskog soula je karijeru započeo još kao tinejdžer pedesetih, u lokalnim bendovima. Prethodno je sa 15 godina napustio školu i kroz život „sam sebe obrazovao“, pošto mu je „škola bila dosadna“.

Radio je kao perač prozora, a postao je čuven po članstvu u grupi Them, za koji je napisao pesmu „Gloria“, koja se smatra jednim od garaž rok klasika.

Već 1967. je imao veliki hit s pesmom „Brown Eyed Girl“, nakon koje su sledili legendarni albumi „Astral Weeks“ i „Moondance“. Dobitnik je šest Gremi nagrada, a 1993. je uvršten u Rokenrol dvoranu slave. Njegovi najbolji stihovi, kao pesma Kamen mudrosti, objavljeni su u knjigama „Osvetljeno iznutra“ i „Neka svetli“.

Svira gitaru, saksofon, bubnjeve, klavijature i usnu harmoniku. Ženio se tri puta i ima troje dece.