Vlasta Velisavljević: Vozač legenda 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Vlastimiru Vlasti Velisavljeviću je najbliže srcu nedavno dobijeno priznanje za doživotnog počasnog člana Jugoslovenskog dramskog pozorišta jer je, prema njegovim rečima, došlo iz kolektiva čije je istorije svedok punih sedam decenija.

Vlasta će 28. jula napuniti 92 godine, glumom je počeo da se bavi sa 14. Dosad je ostvario oko 350 uloga na filmu pozorištu i televiziji, vozi, peca, bavi se malim popravkama, služi se računarom, Skajpom, mobilnim telefonom, mada mu ovo poslednje malo nezgodno pada jer su mu prsti, kako kaže, „ko lopate“. Tri puta se ženio, a kada je sadašnja supruga Nada pitala šta njoj dođe Desa, majka njegove prve žene, odgovorio je: „Pa, valjda tašta kao i meni“. Vlasta voli privatno da se šali, a maestralan je i kao komičar na sceni. Deo je stalne postave kultne predstave „Buba u uhu“ koja se igra četiri decenije u njegovom matičnom teatru. Isto toliko su izdržale i cipele u kojima je igrao u tom komadu i koje bi voleo da ostavi Pozorišnom muzeju, mada, kako je rekao, ne bi voleo da se nameće i sebe natura ovoj instituciji. Vlasta je zapravo svedok istorije ne samo teatarske scene ovde, nego i rodnog Beograda, Drugog svetskog rata, Golog otoka u kojem je bio zatočen.

Prvi put je zaigrao u pozorištu „Roda“ Gite Predić, Nušićeve ćerke, a glumački zanat pekao je kod, kako kaže, „vrhunskog juvelira“ Mate Miloševića, u čijoj je klasi stasala zlatna generacija glumaca – Pepi Laković, Olivera (Marković), Olgica Stanisavljević, Đuza (Stojiljković), Deba (Popović), Mika Vitorović.

„Nažalost, ostao sam sam iz te klase“, izjavio je nedavno Velisavljević mada se odlično slaže i sa mladima. Iako s ogromnim iskustvom, ne libi se da pokupi savete od mlađih kolega, koje veoma ceni i o njima govori s mnogo poštovanja. Radoznao je i veoma vredan.

„Navikao sam da rintam“, rekao je u intervjuu Danasu, za koji kaže da ga redovno kupuje i da naročito uživa u Basarinim tekstovima. Ne pije ni koka kolu dok vozi i mnogo ga nervira procedura za stare u vezi sa obnavljanjem vozačke dozvole. Prema vlastitim rečima, vitalnim ga čini „druženje sa ljudima“ i pozorište.

Vlastimir Vlasta Velisavljević je rođen 1926. godine u prestonici Kraljevine Jugoslavije. Seća se njiva na Crvenom krstu i kad su se glumci oblačili u uniforme. Iz prvog braka sa suprugom Žanom ima ćerku Dubravku koja živi u Americi i unuke Čizu i Merijam. Vedrog je duha, često nasmejan, a kad vozi, tamo gde ide, uvek voli da ide drugačijim putem.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.