Žair Bolsonaro: "Piroman" iz Amazonije 1Foto: EPA-EFFE/JOEDSON ALVES

Katastrofalni požari (od početka godine izbilo je više od 75.000 požara, što je 83 odsto više u odnosu na prošlu godinu), koji bi, prema istraživanjima, mogli da nanesu dovoljnu štetu Amazoniji od koje će najveća svetska prašuma ući u ciklus odumiranja, izbacili su u prvi plan politiku predsednika Bolsonara od koje se mnogima diže kosa na glavi. Njegova slika je precrtana na većini transparenata na protestima za spas Amazonije koji se organizuju u Brazilu i u mnogim drugim zemljama. 

U više navrata je brazilski lider rekao da veruje da Brazil mora da otvori Amazoniju za poslovne interese, da dopusti rudarstvo, poljoprivredu, i drvnim kompanijama da iskoriste prirodne izvore. Ekološke organizacije okrivljuju farmere da podmeću vatru radi stvaranja pašnjaka u čemu imaju prećutno ohrabrenje desničarskog lidera. On je, s druge strane, za podmetanje požara okrivio nevladine organizacije bez ijednog dokaza.

Kasnije je, ipak, priznao da je „moguće da farmeri namerno podmeću šumske požare“, i požalio se kako Brazil nema sredstava da kontroliše ovu kriznu situaciju. Ali, već na pomen eventualne pomoći drugih zemalja oštro je reagovao. „Te zemlje koje ovde šalju novac, ne šalju ga iz milosrđa… Već da bi se uplele u našu nezavisnost“, poruka je Bolsonara koju je napisao na Fejsbuku. Usled pritiska međunarodne zajednice da obuzda vatru u Amazoniji Bolsonaro je uputio vojsku kako bi pomogla u gašenju požara.

Istovremeno, situacija je podgrejala i retoriku, koja je napeta još od početka godine kada je Bolsonaro stupio na funkciju, između zvaničnika Brazila i Francuske – Emanuel Makron je „oportunistički kreten“, ima „kolonijalni mentalitet“, a izgled prve dame Francuske Brižit Makron je izložen ruglu. I krajem jula je izazvao diplomatski skandal kada je, zbog posete frizeru, otkazao sastanak u Braziliji sa šefom francuske diplomatije Žan-Ivom le Drijanom.

Njegova pobeda na izborima krajem 2018. doživljena je kao izrazito desničarski zamah u najvećoj demokratiji u Latinskoj Americi. „Bolsonaro, 63-godišnji bivši kapetan vojske, prešao je put od marginalnog i ismevanog kongresmena do lidera od kojeg mnogi Brazilci očekuju da suzbije sveprisutnu korupciju i nasilje“, pisala je tada agencija AP. Sedam od 22 ministra koje je imenovao, bivši su pripadnici vojske, što je među protivnicima povećalo strah od povratka u autokratiju. Omiljeni svetski kolega mu je lider SAD Donald Tramp. U julu je kazao da razmišlja da imenuje svog sina Eduarda za ambasadora u SAD. Protivnik je abortusa, eutanazije, istopolnih brakova, migracija. Iz dva braka ima petoro dece. Trenutno je u trećem braku sa 27 godina mlađom suprugom Mišel Bolsonaro.