Bajkonur

Novi pokušaj slanja kosmonauta na ISS

Dva američka i jedan ruski kosmonaut poleteli su ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), u drugom pokušaju da stignu u orbitu posle neuspelog lansiranja u oktobru.

Neuspešno lansiranje rakete „Sojuz“

Tokom današnjeg lansiranja rakete „Sojuz“ sa kosmodroma u Bajkonuru došlo je do havarije prilikom odvajanja prvog stepena, ali su dvojica kosmonauta ostali nepovređeni i uspešno su sleteli.

Stepske zvezdane staze

Stepske zvezdane staze

Postoji samo jedno mesto na svetu na kojem može da se doživi i oseti oslobođena energija od četiri miliona konjskih snaga. Na kosmodromu Bajkonur u noći između srede i četvrtka (01 sat, 09 minuta i 27 sekundi po lokalnom, a pet sati manje po srednjoevropskom vremenu) lansirana je raketa Sojuz 20 TMA, poput ogromne užarene svetleće lopte koja uz grmljavinu izrasta iz stepe ka cilju udaljenom 20.000 kilometara.


Posada priprema buduća istraživanja

Posada priprema buduća istraživanja

Tri astronauta juče su poletela iz Kazahstana kako bi dopunili posadu Međunarodne svemirske stanice koja će prvi put u istoriji imati šest članova. Belgijanac Frank de Vin, Kanađanin Robert Tirsk i Rus Roman Romanenko će se pridružiti trojici astronauta na stanici, a oni su izrazili želju da još četiri meseca provedu u svemiru. Posle ta četiri meseca komandovanje stanicom preuzeće De Vin. To će biti prvi put da je jedan Evropljanin na čelu Međunarodne svemirske stanice.

Bez piva u svemiru

Bez piva u svemiru

Svemirski turista Čarls Simoni, koji drugi put poleće u kosmos, kaže da će mu tokom boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici najteže pasti to što neće moći da popije hladno pivo.

Peti turista u orbiti

Peti turista u orbiti

Američki milijarder Čarls Simonji i dvojica ruskih kosmonauta uzleteli su u ruskoj raketi s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, ka Međunarodnoj svemirskoj stanici. Raketa Sojuz je poletela u subotu u 17.31, da bi se nekoliko minuta kasnije s razglasa na kosmodromu moglo čuti da je raketa ušla u planiranu orbitu oko Zemlje, što je pozdravljeno aplauzom prisutnih posmatrača.

Osnivač Majkrosofta u svemiru

Osnivač Majkrosofta u svemiru

Američki milijarder i jedan od osnivača „Majkrosofta“ Čarls Simonji u subotu će postati peti svemirski turista. Informatičar mađarskog porekla će se ka Međunarodnoj svemirskoj stanici uputiti ruskom raketom Sojuz, a poletanje iz baze Bajkonur u Kazahstanu predviđeno je za 17.31 GMT.