Bitolj

Predstavljene "Senke nad Balkanom"

Nova serija producenta i reditelja Dragana Bjelogrlića „Senke nad Balkanom“ predstavljena je publici u Makedoniji, na 38. Međunarodnom filmskom festivalu „Braća Manaki“.

"Neki se na Balkanu otrgli po ulasku u EU"

– Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je u petak da su se neki na Balkanu „otrgli“ kad su ušli u EU, ponašaju se kao brodolomnik koji se ukrcao u čamac i sprečava ostale da se spašavaju iz mora i očigledno je da su ostavili Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu po strani, a Srbiji poručuju da u tom procesu imaju suparnika, prenosi FoNet.

Nikolić: Neki se otrgli od Balkana

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas da su se neki na Balkanu „otrgli“ kad su ušli u EU, ponašaju se kao brodolomnik koji se ukrcao u čamac i sprečava ostale da se spašavaju iz mora i očigledno je da su ostavili Makedoniju i BiH po strani, a Srbiji poručuju da u tom procesu imaju suparnika.

Vladike raspravljaju o deobi eparhija

Vladike raspravljaju o deobi eparhija

Sveti arhijerejski sabor SPC izabrao je za novog episkopa raško-prizrenskog dosadašnjeg vikara ove eparhije vladiku lipljanskog i igumana dečanskog Teodosija, saopštio je juče portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović) u obraćanju novinarima u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.


Arhiepiskopu Jovanu određen pritvor

Arhiepiskopu Jovanu određen pritvor

Pozivajući se na saopštenje Kancelarije Pravoslavne ohridske arhiepiskopije (POA) Informativna služba SPC saopštila je da je sud u Velesu izrekao novu meru pritvora arhiepiskopu ohridskom i mitropolitu skopskom Jovanu (na fotografiji), zato što se nije javio na sudsko ročište.
U saopštenju se tvrdi da „sud je nije imao zakonski osnov za izricanje pomenute mere, jer ni arhiepiskop Jovan, ni njegov advokat Vasil Đorđiev nisu bili uredno pozvani“.

U Beogradu zasad bez potvrde

U Beogradu zasad bez potvrde

Poglavar u pravoslavnom svetu kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve arhiepiskop Stefan izjavio je juče da je „Srpska pravoslavna crkva prihvatila da razgovara s MPC“, javlja skopska agencija MIA. Napominjući da je delegacija MPC nedavno posetila Vaseljensku patrijaršiju i Moskvu, arhiepiskop Stefan tvrdi da je iz Srpske i Grčke pravoslavne crkve stigao odgovor da obe crkve prihvataju razgovore, ali da se zasad ne zna kada će se oni održati.