Edinburg

Sud u Edinburgu odlučuje o Bregzitu 1

Sud u Edinburgu odlučuje o Bregzitu

Pred sudom u Edinburgu danas je održano pripremno ročište povodom zahteva više od 70 poslanika u britanskom parlamentu da sud potvrdi da bi odluka premijera Borisa Džonsona da parlamentu oduzme pravo da se spreči Bregzit bez dogovora bila protivzakonita i pritivustavna.

Svečanost u čast dr Elsi Inglis 5

Svečanost u čast dr Elsi Inglis

Povodom stogodišnjice smrti dr Elsi Inglis (1864-1917), britanske humanitarne radnice i aktivistkinje za emancipaciju i politička prava žena, koja je u Srbiji poznata po nesebičnom zalaganju tokom Prvog svetskog rata, danas je održana velika komemorativna svečanost u Katedrali Svetog Egidija u Edinburgu.

Škotski nacionalisti žele novi referendum

Škotski nacionalisti žele novi referendum

Škotska nacionalna partija, godinu dana nakon održavanja referenduma o nezavisnosti, saopštila je da će tražiti organizovanje novog izjašnjavanja o istom pitanju. To je juče izjavila premijerka Škotske Nikola Sturdžon, prenosi Sputnjik.rs.


Škotsko pitanje rešeno, za sada

Škotsko pitanje rešeno, za sada

Škotska je na referendumu većinom glasala za to da ostane u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva, odnosno protiv nezavisnosti. Prema zvaničnim podacima, objavljenim juče, protiv nezavisnosti glasalo je 55,3 odsto glasača (2.001.926), a za 44,7 odsto (1.825.828). Izlaznost je bila rekordna – 84,6 odsto.


Referendum u Škotskoj: Unionisti u prednosti

Referendum u Škotskoj: Unionisti u prednosti

Ujedinjeno Kraljevstvo će opstati, tako je prema poslednjem istraživanju u kojem su, tokom jučerašnjeg referenduma o nezavisnosti Škotske, učestvovali građani koji su glasali. Oko 53 odsto anketiranih reklo je da je zaokružilo „ne“ na referendumsko pitanje „da li Škotska treba da bude nezavisna država“; za suverenost se opredelilo 47 odsto.

Unionisti u prednosti

Unionisti u prednosti

Glasači u Škotskoj odlučuju danas da li će ostati deo Ujedinjenog Kraljevstva ili krenuti putem nezavisnosti. Pitanje na referendumu glasi: „Da li Škotska treba da bude nezavisna država?“. Dan uoči održavanja referenduma tri ankete su dale prednost protivnicima nezavisnosti. Sva tri istraživanja imaju iste rezultate, protiv nezavisnosti Škotske je 52 odsto građana, a za 48 odsto.


London se kune Škotskoj da će joj dati veća prava

London se kune Škotskoj da će joj dati veća prava

Britanski premijer Dejvid Kameron, njegov zamenik Nik Kleg i lider opozicije Ed Miliband obećali su juče veću autonomiju Škotima ako glasaju protiv nezavisnosti na referendumu koji će biti održan sutra. Trojica lidera su to obećala u zajedničkoj izjavi koja je objavljena na naslovnoj strani glavnog škotskog dnevnika Dejli rikord pod nazivom „Zakletva“.

London se kasno setio Škotske

London se kasno setio Škotske

Britanski premijer Dejvid Kameron održao je juče u Edinburgu emotivni govor u kojem je Škotlanđane pozvao da na referendumu o nezavisnosti 18. septembra glasaju za celovito Ujedinjeno Kraljevstvo.

„Krvavi“ TV duel o budućnosti Škotske

„Krvavi“ TV duel o budućnosti Škotske

Gotovo opšta ocena medija u Ujedinjenom Kraljevstvu glasi da je Aleks Salmond, prvi ministar Škotske i prvi zagovornik njenog otcepljenja od ostatka zemlje na referendumu narednog meseca, pobedio u TV duelu Alistera Darlinga, predvodnika protivnika separacije i nekadašnjeg laburističkog britanskog ministra finansija. Tako se Salmond revanširao Darlingu za poraz koji mu je naneo u prvom duelu; poslednje sučeljavanje pred glasanje bilo je, prema oceni Gardijana, dramatično i čak „krvavo“.


Većina Škota protiv otcepljenja od Britanije

Većina Škota protiv otcepljenja od Britanije

Aleks Salmond, prvi ministar Škotske i vodeći zagovornik njenog otcepljenja od Ujedinjenog Kraljevstva na referendumu koji će biti održan 18. septembra, u televizijskoj debati protiv lidera kampanje „Bolje zajedno“ Alistera Darlinga suočio se sa upornim pitanjem rivala na koje nije imao pravi odgovor: šta ako London Škotskoj posle otcepljenja ne dozvoli da i dalje koristi britansku funtu kao sopstvenu valutu?


Tom Džons peva u Edinburškom zamku

Tom Džons peva u Edinburškom zamku

Ser Tom Džons je najavio da će u Škotskoj nastupiti u 2014. godini. Planiran je jedan nastup, a ova ikona zabavne muzike pevaće u Edinburškom zamku 20. jula.

PrvaPoslednja