Prizren

Srpske snage ubile 15 Albanaca 1

Srpske snage ubile 15 Albanaca

U kosovskom selu Ljubižda Has, koje se nalazi u severozapadnom delu opštine Prizren, srpske snage su 12. aprila 1999. godine, ubile 15 albanskih civila. U nepoznatom pravcu su odveli 38 civila albanske nacionalnosti.

Pesme iz Stare Srbije 4

Pesme iz Stare Srbije

Nešto više od godinu dana od objavljivanja kompakt diska „Slavni grade“, koji je po pesmi o Prizrenu postao poznat i van crkvenih krugova, učenici Prizrenske bogoslovije „Sveti Ćirilo i Metodije“ obavili su novi CD pod nazivom „Pesme iz Stare Srbije“ koji će prvi put biti predstavljen danas u San Francisku u okviru Eparhijskih dana Zapadno-američke eparhije SPC.

Izdržali bi još sto godina da imamo podršku naše države 5

Izdržali bi još sto godina da imamo podršku naše države

Profesori i studenti istorije Filozofskog fakulteta Beogradskog univerziteta „pojačani“ kolegama sa tri instituta SANU – Balkanološkog, Vizantijskog i Instituta za savremenu istoriju, za samo dan i po izmakli su akciji specijalne jedinice KPS na severu Kosova i Metohije…

Napadnuta ambulanta na KiM 7

Napadnuta ambulanta na KiM

Nepoznati počinioci izvršili su tokom noći napad na ambulantu Zdravstvenog centra Prizren u selu Novake, u kojem je pričinjena materijalna šteta, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Obijena ambulanta na Kosovu 8

Obijena ambulanta na Kosovu

Na Kosovu je danas u selu Novake, opština Prizren, napadnuta ambulanta Zdravstvenog centra Prizren. Prilikom napada, obijena su vrata a većina medicinske dokumentacije je izgorela.

Aktivista "Samoopredeljenja" umro u pritvoru 9

Aktivista "Samoopredeljenja" umro u pritvoru

Opoziciona kosovska partija „Samoopredeljenje“ potvrdila je smrt svog političkog aktiviste Astrita Deharija u pritvoru prizrenskog zatvora, javlja RTS.

Grafička kolonija u manastiru Sveti arhangeli

Grafička kolonija u manastiru Sveti arhangeli

U manastiru Sveti arhangeli kod Prizrena počela je s radom grafička kolonija pod nazivom „I kako posle svega u Unesko“. Trajaće sedam dana, a u njoj učestvuju: Velizar Krstić, Suzana Vučković, Nenad Kostić, Goran Ćeličanin, Miroslav Šavelić, Nikola Milosavljević, Milena Cvetković, Jovana Milovanović.

Apsurdno povlačenje Euleksa

Apsurdno povlačenje Euleksa

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i direktor vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin osudili su juče Rezoluciju Skupštine Kosova o ulozi Euleksa kojom se institucijama u Prištini preporučuje da pripreme plan plan prenošenja ovlašćenja misije EU na kosovske institucije u junu 2014, kada Euleksu zvanično prestaje mandat.


Ubijen otac, sin ranjen

Ubijen otac, sin ranjen

Pretprošle noći u selu Zrze u opštini Orahovac na Kosovu ubijen je Srbin Aco Putnik (51), dok je njegov sin Dobrica (23) ranjen, a počinioci još nisu otkriveni. Rođaci ubijenog su tražili da ranjeni mladić koji je u bolnici u Prizrenu bude prebačen u Kosovsku Mitrovicu.


„Pismo ocu“ pobednik Dokufesta

„Pismo ocu“ pobednik Dokufesta

Film „Pismo ocu“ Srđana Keče osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film sa Balkana na ovogodišnjem Dokufestu. Ovaj film, koji predstavlja svojevrsno putovanje kroz život rediteljevog oca, nakon njegove iznenadne smrti, prvi put je javno prikazan na ovom festivalu.


Ukraden krov sa crkve Bogorodice Ljeviške

Ukraden krov sa crkve Bogorodice Ljeviške

Sa crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu (14. vek), koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, treći put za poslednjih pet godina ukraden je olovni krov, saopšteno je juče iz Eparhije raško-prizrenske (ERP). Ukradeno je 20 kvadratnih metara krovne konstrukcije, zbog čega se u delu crkvenog svoda pojavila vlaga koja bi mogla da ugrozi živopis ove zadužbine kralja Milutina.


PrvaPoslednja