Devet puta devet 1

Deveto izdanje romana Devet, prvenca beogradskog dizajnera, vizuelnog umetnika, kreatora lajfstajl brenda Futro, autora serijala dečjih slikovnica Avanture Singi Lumbe i profesora Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, jednom rečju kreativca Slavimira Stojanovića, objavila je nedavno IK Ammonite.

Ovaj roman u ilustrovanim pričama našao je svoj put do čitalačke publike širom regiona na onaj staromodan način, posredstvom preporuka.

Čak 47 Stojanovićevih kolega i prijatelja, pored ostalih, Jana Oršolić, Uroš Đurić, Vuk Vidor, Monika Lang, Bratislav Milenković, Lazar Bodroža… dalo je doprinos knjizi tako što je na sebi svojstven način napravilo ilustraciju za po jednu od priča.

Da je knjiga sastavljena samo od tih ilustracija, već bi u pitanju bilo malo remek-delo, ali one su samo prateći element glavne priče koja bi, opet sama za sebe, bila dovoljno zanimljiva.

Zbog toga je ova knjiga tzv. 2 u 1, a njen čitalac osvaja dvostruki dobitak.

U maniru velikih stvaralaca 21. veka, Stojanović ume ne samo da ispriča priču na nov i zanimljiv način, već ume i da prepozna i iskoristi opšta mesta i da prikaže jedinstvenu povest glavnog junaka, poznatog dizajnera (slučajno ili ne?) Save Nikolića, u maštovitom višedimenzionalnom koordinatnom sistemu pomoću koga ćete otkriti da vi kao čitalac i Sava kao glavni junak imate više zajedničkih tačaka nego što to na prvi pogled možete i pomisliti, a kako geometrijska pravila kažu, već sa tri tačke delite zajedničku ravan, dok ćete sa četiri imati i zajednički prostor.

Taj zajednički prostor, to osećanje da ste neke stvari sami već videli ili proživeli, uvlače vas u radnju brže i dublje nego što možete i zamisliti.

I kao da sve navedeno nije dovoljno, priče se prosto gutaju, kad jednom uzmete knjigu u ruke, nećete je ispustiti dok ne dođete do kraja.

I još jednom ćete se uveriti koliki je majstor Stojanović, jer knjiga vas vodi na toliko uzbudljivo i nepredvidljivo emocionalno putovanje da ćete imati utisak da ste kupili kartu za najizazovniju vožnju u luna-parku.

Da, biće teških trenutaka kad ćete osetiti da se spuštate niz strmi deo staze koji stvara onaj neprijatan osećaj u stomaku, ali biće i trenutaka kad ćete se uhvatiti sa širokim osmehom na licu.

Upravo tako ćete završiti čitanje ove knjige.

Roman Devet preveden je na engleski i makedonski jezik.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.