Ex-yu prostor politički i mentalno još uvek u devedesetim 1

Omer Karabeg: Srbija je najuspešnija zemlja u regionu po količini nabavljenih vakcina i broju vakcinisanih ljudi. Kako je uspela da to postigne?

Žarko Korać: Vlast Srbije nikad ništa nije rekla o tome kako nabavlja vakcine. Vučić je iskoristio ekvidistancu Srbije prema EU i SAD, s jedne strane, i Kini i Rusiji s druge i vrlo rano nabavio vakcine pre svega iz Kine. Kad je stigla prva pošiljka, on ju je dočekao na aerodromu, ljubio je kinesku zastavu i plakao… Vučić je to uradio i sa ruskim vakcinama. Nedavno je opet bio na aerodromu i dočekao rusku pošiljku. Trudi se da sebe prikaže kao čoveka koji spasava ovaj narod. A o ugovorima sa velikim zapadnim kompanijama, kao što je Pfizer, ne znamo ništa. Te vakcine su na tržištu i možete ih dobiti ako ponudite više para. Vučić je među prvim sklopio ugovor sa Pfizerom. Koliko znam, Srbija svakog ponedeljka dobija stabilne isporuke Pfizerovih. Mi ne znamo koliko ih je platio. Verovatno je ponudio više nego mnoge razvijene zemlje, ali vlada i predsednik nikada nisu rekli nijednu reč o tome koliko je to zapravo plaćeno.

Ibrahim Prohić: Prostor Zapadnog Balkana je geostrateški interes dviju sila – SAD i Rusije. To je američka interesna sfera, ali Rusi žele da pošalju poruku Americi – mi smo još uvijek tu i ne predajemo se. Vučić koristi tu situaciju i pokušava igrati na kartu ekvidistace između te dvije sile. To je prepoznato u EU i pitanje je do kada će to trajati. Kina i Rusija su odlučile da za vrijeme pandemije pomognu Srbiji i omoguće joj da nabavi veliki broj vakcina. Rusija je to uradila iz političkih, a Kina iz ekonomskih razloga. Vučić je to iskoristio, pa je izvjesnu količinu vakcina donirao susjedima koji su bili bez vakcina. To se uklapa u njegovu želju, koja mu je već postala opsesija, da postane regionalni lider. On to na neki način i jeste, ali sa čitavim nizom negativnih prizvuka.

Karabeg: Vučić je lično odneo vakcine u Severnu Makedoniju, i BiH, a u Crnu Goru je poslao premijerku Anu Brnabić. Kakav je bio efekat tih poklona?

Korać: To bi najpre trebali da kažu građani tih zemalja. Kad se je Vučić na granici sastao sa premijerom Severne Makedonije Zaevom, S. Makedonija tada nije imala nijednu vakcinu. Ista stvar je bila i u Crnoj Gori. CG ima novu vlast i njena nova ministarka zdravlja pojavljuje se kao kardinalno nesposobna. CG je dobila ponudu donacije vakcina što je ona prezrivo odbila jer je tu donaciju ponudio čovek koji je navodno prijatelj predsednika CG Mila Đukanovića. U to vreme ni BiH nije imala nijednu vakcinu. Vučić je to iskoristio i ponudio vakcine koje je bilo teško odbiti. On je tako pokušao da ojača svoju ulogu regionalnog lidera koji, eto, samo dobro želi regionu iako su njegovi postupci potpuno suprotni.

Karabeg: Da li je vakcina-poklonima Vučić sebe promovisao kao mirotvorca na Balkanu?

Korać: To je teško reći jer njega u regionu verovatno niko tako ne vidi, a sumnjam da ga i u Evropi tako vide. Ali on je to vešto uradio. On je krenuo sa donacijama kad ni u S. Makedoniji, ni u CG, ni u Federaciji BiH uopšte nije bilo vakcina. On je to dobro procenio i to je imalo odjeka. Ovih dana je u Njujork tajmsu objavljen tekst u kome piše da je Srbija uz Englesku evropski lider u nabavci vakcina i vakcinisanju stanovnika. Taj list ističe da je u tom pogledu Srbija daleko ispred bogatijih i bolje organizovanih zemalja Evrope. Srbija, koja je bila na vrlo lošem glasu posle ratova 1990-ih, sad se pojavljuje kao zemlja koja je mnogo bolje organizovala vakcinaciju svoga stanovništva, nego, na primer, Nemačka koja je u glavama većine ljudi obrazac efikasne i dobro uređene države. Tako da Vučić dobija poene.

Karabeg: Vučić je nabavio tolike vakcine zahvaljujući svojoj politici bliskih odnosa sa Rusijom i Kinom koju je EU često kritikovala. Da li je sada dobio potvrdu da je njegova politika ispravna?

Korać: Teško da to može biti potvrda za njegovu politiku ekvidistance. Nominalno, Srbija pre svega teži ulasku u EU, to je još uvek proklamovani cilj i Srbija na tome radi. Ali političari žive od trenutka do trenutka. Ovo je Vučićev trenutak i on ga je dobro iskoristio.

Prohić: Moglo bi se reći da je Vučić sada dobio potvrdu svoje politike. ali postavlja se pitanje do kada to sjedenje na dvije stolice može piti vode.

Karabeg: Vučić je za vreme kratke posete Sarajevu, kada je uručio vakcine, razgovarao i sa članovima Predsedništva BiH. Tom prilikom je ponudio da se u Beogradu organizuje veliki samit Srbije i BiH. Da li će biti nešto od toga i da li bi to bio još jedan poen za njega?

Prohić: Sve se to uklapa u njegovu veliku želju, koja je već poprimila dimenzije mesijanstva, da se promovira i dokaže kao regionalni lider. Zakazivanje takvih sastanaka ide tome u prilog. Međutim, u trokutu između Beograda, Zagreba i Sarajeva postoje nepovjerenje pa i animoziteti. Prije dvije godine prilikom posjete Sarajevu Vučić je posebno naglasio da BiH u Srbiji ima iskrenog prijatelja. On, naravno, zna da javnost u BiH, bar javnost u Federaciji, njemu ne vjeruje, pa je ono čega se plaši izbacio u prvi plan. Nepovjerenje je toliko da i ako dođe do tog samita, a vjerovatno će doći, ne možemo očekivati nikakva značajnija poboljšanja u odnosima.

Korać: Kad Banjaluka traži secesiju, Beograd nikad ne kaže da je protiv toga. Naravno da stabilnosti ne doprinose ni izjave premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji govori o mogućnosti ujedinjenja Kosova sa Albanijom. Na ZB nema stabilnosti pre svega zato što velike sile – u ovom slučaju EU i SAD – ne obraćaju dovoljno pažnje na ovaj region i nema pritiska da se odnosi normalizuju. Tako da ja ne mislim da će Beograd odustati od svoje politike što, naravno, vide stanovnici BiH. Zbog toga mislim da gestovi kao što je donacija vakcina, koji bi teoretski trebalo da poboljšaju odnose, ne mogu da doprinesu stabilizaciji regiona jer među državama ovog području, kao što je rekao kolega Prohić, uglavnom vlada potpuno nepoverenje.

Prohić: Po mom sudu takozvani region ili prostor bivše Jugoslavije ideološki, politički i mentalno još uvijek je u 1990-im godinama. Države na ovome prostoru i njihova politička vođstva nisu spremni i sposobni za partnerstvo.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.