Holivud 1969: Trebalo je biti tamo 1

Beststeler Njujork tajmsa, koji je odmah po objavljivanju zauzeo 1. mesto na listi najtraženijih naslova, Bilo jednom u Holivudu Kventina Tarantina, koji je nedavno objavila Laguna u prevodu Gorana Skrobonje, spektakularan je, prefinjen i brutalan, neprestano iznenađujući i povremeno šokantan roman.

„Da pozajmimo frazu iz Tarantinovog opusa: ovo je ukusno piće… Kventin vas nagoni da okrećete stranicu za stranicom kao da ne postoji ništa lakše na svetu, što je najteži mogući trik“, zabeležiće kritičar (upravo) NJujork tajmsa. „Klasični Tarantino kod koga sve pršti od eksplozivnih dijaloga ispunjenih mešavinom uličnih i književnih kadenci. Čita se kao da slušate nečiju dobru priču. Tarantinov prvi roman kao da najavljuje novi pravac u stvaranju ovog neumoljivo inventivnog režisera“, dodao je kritičar Vošington posta.

Nastao nakon jednako uspešnog filma istog naziva, roman detaljnije obrađuje pozadinu svojih junaka, diskutuje o holivudskim klasicima i njihovom značaju. A junaci su: Rik Dalton, Klif But, šeron Tejt i Čarls Menson. Dalton – nekad je imao sopstvenu TV seriju, ali sada je izraubovani negativac nedelje koji tugu utapa u koktelima s viskijem. Hoće li mu telefonski poziv iz Rima promeniti sudbinu nabolje, ili je možda zapečatiti?

But – Daltonov dubler i kaskader, najozloglašeniji čovek na snimanju svakog filma jer je možda jedini koji se izvukao nekažnjen iako je počinio ubistvo… Tejt – napustila je Teksas kako bi ostvarila san da postane filmska zvezda i uspela je u tome. Šeron svoje bezbrižne dane provodi sada na Sijelo drajvu, visoko u Holivudskim brdima.

Menson – bivši osuđenik ubedio je gomilu nafiksanih hipika da im je duhovni vođa, ali on bi to rado trampio za status rokenrol zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.