Istorija jedne verske revolucije 1

Tomas Kaufman u svojoj knjizi Spaseni i prokleti: Istorija reformacije, koja se nedavno pojavila u izdanju IK Clio, u prevodu s nemačkog Maje Matić, pripoveda istoriju ove verske revolucije u periodu dužem od sto godina i savremenim čitaocima u potpunosti dočarava dramu žestoke borbe za nebesko spasenje i zemaljsku moć.

Knjigu odlikuje široki pogled koji pored političke istorije, istorije ideja i istorije religije uoči reformacije, pokazuje i razvoj pokreta u širem evropskom kulturno-istorijskom kontekstu. Poglavlja Luter i reformacija, Hrišćanska Evropa oko 1500, Rana reformacija u Carstvu do 1530, Reformacijska Evropa do 1600, Reformacija i novo doba i Percepcija reformacije u novom veku, u Kaufmanovoj knjizi dopunjena su hronološkim tabelama, bibliografijom i indeksima ličnih imena i geografskih pojmova.

„Suveren, znalački napisan i dobro promišljen prikaz celokupnog fenomena reformacije koja će dugo ostati referentna literatura za sve one koje zanima istorija i religija“, zabeležio je, između ostalog, povodom ove knjige, prof. dr Klaus Unterburger sa Univerziteta Regensburg.

Tomas Kaufman (1962) nemački je teolog i istoričar crkve, profesor istorije crkve na Univerzitetu u Getingenu. Posebno istražuje istoriju reformacije. Svojim radom je značajno doprineo obnavljanju ove oblasti istraživanja, čineći je otvorenijom za interdisciplinarnu saradnju. Svojim konceptima, pre svega konceptom konfesionalne kulture inspirisao je istraživače iz različitih disciplina rane moderne istorije da na nove načine ukrštaju proučavanja crkvene, političke i kulturne istorije.

NJegovi radovi obuhvataju široko polje, uključujući studije o kasnom i ranom periodu nemačke reformacije, o Martinu Luteru, kao i o drugim reformatorima. Kaufman je poznat i po svojim aktivnim i veoma zapaženim doprinosima u javnim debatama o temama reformacije.