Kako da se građani bore protiv korupcije? 1

Ova publikacija nije samo jedno od svedočanstava vremena u kojem živimo, obeleženog snažnom korupcijom u čitavom društvu, već bi mogla biti i korisno štivo za one lokalne samouprave i građane u Srbiji koji žele da se suprotstave korupciji, kroz članstvo u lokalnim antikorupcijskim telima ili na druge načine.

Ona je i naš mali doprinos pravu na život bez korupcije – poručuju u uvodnoj reči publikacije Građani protiv korupcije njene autorke Zorica Miladinović i Vesna Crnogorac, inače dugogodišnje antikorupcijske aktivistkinje.

Publikacija se prioritetno bavi radom, iskustvom i izazovima kroz koje je prošao Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF), prvo nezavisno i funkcionalno antikorupcijsko telo na lokalnom nivou u novijoj istoriji Srbije.

Pet stalnih članova LAF bili su građani koji su morali da poseduju lični i profesionalni integritet, a nisu smeli da budu javni i partijski funkcioneri.

Izabrala ih je na javnom konkursu nezavisna komisija u kojoj nije bilo predstavnika lokalne i republičke vlasti.

Gradsko veće Niša rešenjem o osnivanju potvrdilo je njihov izbor, bez diskusije o članovima.

Sve je počelo 2011, kada je grad Niš, zajedno sa još tri grada, usvojio Lokalni plan za borbu protiv korupcije, u okviru projekta BIRODI – Lokalni planovi za borbu protiv korupcije i građanski aktivizam, kojim su takvi planovi i tela osmišljeni godinama pre nego što je to sistemski učinila država.

Formiranje LAF započeto je u vreme usvajanja Lokalnog plana, ali pokušaj nije bio uspešan zbog problema koje je, po oceni BIRODI, kao monitora i evaluatora primene tog plana, generisala tadašnja lokalna vlast.

LAF je uspešno formiran novembra 2013, ali se u svom radu susretao sa nizom smetnji koje je, po oceni tog tela, opet produkovala vlast, ovoga puta aktuelna.

Tokom bezmalo četvorogodišnjeg mandata, članovi LAF su nastojali da realizuju mere i aktivnosti iz Lokalnog plana, ali ne deklarativno i salonski, već proaktivno, kroz konkretne slučajeve.

Inicirali su postupke pred državnim organima zbog sumnje u korupciju u različitim oblastima, predlagali su razrešenje i druge mere protiv funkcionera, nudili su sistemska antikorupcijska rešenja za javni sektor, pokušavali su da pruže podršku građanima koji su ukazivali na korupciju i zbog toga bili izloženi šikani.

Zajedno sa BIRODI realizovali su projekat izrade elektronskog registra sa podacima o primanjima, ovlašćenjima, nadležnostima i imovini javnih funkcionera ili sveobuhvatni monitoring konkursa za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa iz 2015.

Članovi LAF radili su, pri tom, u neuslovnoj kancelariji, koja je osam meseci bila i bez struje.

Predstavnici gradske vlasti uglavnom su ih ignorisali ili vršili pritisak, a prethodni gradonačelnik Niša sa njima nije komunicirao bezmalo dve godine, nakon antikorupcijskog dijaloga o nepravilnostima u javnim nabavkama, na kojem je bio učesnik, a i prozivan od drugih učesnika.

Većina lokalnih medija ih je cenzurisala od septembra 2015, nakon najave tog tela da će monitorisati budžetski podržane projekte i način trošenja novca građana dodeljenog na medijskom konkursu.

Uprkos brojnim izazovima, prilično posvećen, a pritom volonterski angažman članova ovog gradskog antikorupcijskog tela imao je više ili manje uspeha.

Jedan od rezultata bio je i ulazak niškog LAF u Model Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP) za jedinice lokalne samouprave, koji je u aprilu 2017. donela Agencija za borbu protiv korupcije, a u kojem su njegova praksa i iskustvo preporučeni kao obrazac za način izbora, organizacije i rada svih budućih antikorupcijskih tela u Srbiji.

Svi gradovi i opštine u Srbiji bili su u obavezi da do 30. juna 2017. donesu LAP, a retki među njima koji su te planove već imali da ih upodobe sa Modelom.

Poslednja aktivnost članova LAF bilo je devetomesečno učešće u Radnom timu za izradu novog niškog LAP, tokom 2017. i 2018, koje je okončano njihovom ostavkom, uz obrazloženje da su predstavnici lokalne samouprave u timu opstruisali izradu plana koji bi bio u skladu sa Modelom i praksom i iskustvom niškog LAF, koji Model označava kao relevantne.

Nakon ostavke predstavnika LAF u Radnom timu, proces donošenja novog LAP potpuno je zamro, tako da grad Niš tri godine kasni sa njegovim usvajanjem. Nekadašnji lider u oblasti institucionalne borbe protiv korupcije na lokalu danas je na njenom začelju.

U publikaciji – koja će biti dostavljena i donosiocima odluka u Nišu – je navedeno da ona predstavlja još jedan pokušaj oživljavanja procesa donošenja novog niškog LAP. U njoj se, osim LAF lične karte, daju i preporuke za revitalizaciju ovog procesa, praćenje primene budućeg LAP i formiranje budućeg antikorupcijskog tela, kao i okvirni model za budući niški LAP.

Publikacija je objavljena u okviru projekta Građani Niša protiv korupcije, koji je realizovao Centar za integritet iz Niša, uz podršku Centra za istraživanje, transparetnost i odgovornost (CRTA). Izdavač publikacije je Centar za integritet, a štampalo ju je niško Grafičko preduzeće Punta.

Autorke

Koautorka publikacije Građani protiv korupcije Zorica Miladinović, inače novinarka Danasa, bivša je koordinatorka LAF Niš i jedna od osnivačica Centra za intergitet. Vesna Crnogorac, inače doktorka kulturoloških nauka i komunikologije, bivša je članica LAF i upravnica Centra za integritet. Saradnik na jednom od ukupno tri dela publikacije je Milan Jovanović, advokat i bivši pravni savetnik LAF.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Kako da se građani bore protiv korupcije?”

  1. Uputstvo za „borbu sa vetrenjacama“ ili „kako ispraviti krivu drinu u savremenoj Srbiji“.
    Jedino resenje – vreme.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.