Kapitalno delo o istinskoj heroini 1Foto: Korica knjige

U poslednje vreme aktuelizovana je tema istorijske uloge Austrijanke Diane Budisavljević, rođene Obekser (1891-1978), supruge uglednog zagrebačkog lekara Julija Budisavljevića, koja je od sigurne smrti iz ustaških logora tokom Drugog svetskog rata izbavila najmanje 7.000 srpske dece.

Objavljeno je mnogo knjiga, snimljen je film o Diani, ali knjiga Diana Budisavljević istoričarke Nataše Mataušić, koju je nedavno objavila Laguna, predstavlja rezultat dvadesetogodišnjeg iscrpnog istraživanja.

Sadrži fotografije Diane, njene porodice, saradnika, ali i nedavno pronađene fotografije dece iz logora i fotografije preživelih danas.

U knjizi (tvrdi povez i ekskluzivne fotografije), su i odlomci iz Dianinog dnevnika, kao i priče onih koje je Diana spasila.

Autorkin istraživački rad je inspirisao snimanje filma Dnevnik Diane Budisavljević.

Pored spasavanja dece od sigurne smrti, Diana je tokom Drugog svetskog rata organizovala njihov smeštaj i vodila detaljnu kartoteku kako bi roditelji nakon rata mogli da pronađu svoju decu.

Po postignutim rezultatima njen otpor je imao sva obeležja herojskog dela, koje je zaslužilo svoje mesto u pozitivnom istorijskom nasleđu.

Ali desilo se upravo suprotno.

Čim su na scenu stupile nove komunističke vlasti, toj heroini Drugog svetskog rata u potpunosti je onemogućen rad, oduzeta joj je kartoteka, a ona ?? potisnuta iz istorijskog sećanja.

„Do 2002. i objavljivanja Dnevnika Diane Budisavljević koji predstavlja izuzetan povijesni dokument, pisan iz perspektive žene koja je slobodno mislila, slobodno djelovala i pružala aktivan otpor ustaškom režimu, uspjela sam uz pomoć Dianine unuke Silvije Szabo otkriti tajnu albuma koji su se godinama čuvali u depou muzeja: albuma Diane Budisavljević.

To su bila moja dva polazišta za traženje mnogobrojnih pitanja koja sam sebi postavljala, a na koja moja knjiga donosi odgovore: tko je bila Diana Budisavljević, zašto su joj oduzeti kartoteka djece i albumi s fotografijama, zašto je izbrisana iz povijesnog narativa Drugoga svjetskoga rata usprkos svim njenim zaslugama i naporima koji su donijeli spas velikom broju srpske djece, tko je odgovoran za to, kakva je bila uloga nadbiskupa zagrebačkog Alojzija Stepinca…“, objašnjava Nataša Mataušić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Kapitalno delo o istinskoj heroini”

  1. Dijana je spasila oko 15.500 djece, a od toga je preživjelo oko 12.550. Oko tri hiljade je odmah nakon par dana poslije izlaska iz logora umrlo, zbog torture koju su u logoru doživjeli.

  2. 1) Dijanina karoteka nije “oduzeta” nego je jedna od tri kopije preuzeta od odgovarajućih socijalnih službi i (ne samo) po njoj je postupano u pronalaženju logorisane dece…
    2) Dijana nije prećutkivana – ima je u knjizi “Žene Hrvatske u NOB” 1955, Tito je 1959. odlikovao Dianu i priredio prijem za nju i supruga joj Julijusa na Pantovčaku, 1971. u “Plavom vjesniku” je bio feljton o njoj, pominje se i u knjigama Lukića i Kesara o deci-logorašima…
    3) Pored Diane, bilo je još organizovanih grupa za spašavanje dece iz logora…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.