Knjiga Astrid Lindgren prvi put na srpskom 1

Novu knjigu Astrid Lindgren – Klinci iz Bučnog sela nedavno je objavila IK Odiseja, u prevodu sa švedskog jezika Slavice Milosavljević.

Za ilustracije ovog izdanja pobrinula se Tijana Knežević. Klasik švedske književnosti za decu iz pera autorke knjiga o Pipi Dugoj Čarapi prvi put je objavljen na srpskom jeziku.

Dobro došli u jedno malo, ali vrlo bučno selo! U ovom selu postoje tri imanja: Sredac, Prisojac i Osojac, gde živi šestoro mališana koji se zabavljaju od jutra do mraka. Klinci iz Bučnog sela su nerazdvojni drugari – gotovo sve rade zajedno. Svakog jutra idu u školu a u slobodno vreme roditeljima pomažu da obave poslove na imanju. Oni svaki zadatak s lakoćom pretvore u igru i novu avanturu. Modernoj, gradskoj deci njihov život izgleda kao san. Zamislite da dremate na plastu sena, lovite šumske jagode ili pravite kućicu u pećini! Ko ne bi poželeo da živi u Bučnom selu?

Knjiga Klinci iz Bučnog sela objavljena je 1947. godine, a od tada je prevedena na 40 jezika. Prva je u serijalu koji se sastoji od pet knjiga, od kojih je poslednja objavljena 1967. godine. Po likovima iz serijala snimljena su dva igrana filma.