Autor je poznati somborski novinar i publicista Dušan Kolundžija, kome je ovo 18 knjiga o sportistima i sportu.

Tereza Kočiš bila je sedmostruka državna prvakinja u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Na „Svetskom prvenstvu“ u Bazelu 1950. osvojila je srebrnu medalju u parteru, a ima i dve srebrne i bronzanu medalju sa „Evropskog kupa“ 1963. godine. Ova rođena Somborka učestvovala je na „Olimpijskim igrama“ u Helsinkiju 1952. i u Rimu 1960. godine.

Godine 1955. proglašena je sportistom godine u izboru „Somborskih novina“, a „Oktobarsku nagradu“ Sombora dobila je 2011. godine. Početkom 2006. Tereza Kočiš sve svoje trofeje poklonila je „Gradskom muzeju“ u Somboru. Reč je o 54 medalje, značke, diplome i pohvalnice, te zbirci novinskih članaka i fotografija. Najveći deo vremena Tereza Kočiš danas provodi u selu Svetozar Miletić, nadomak Sombora, u kojem je provela i dobar deo detinjstva.

Čitaoci ove monografije saznaće da je ova vrsna gimnastičarka, posle gimnazije u Somboru, završila „Ekonomski fakultet“ u Beogradu, a radni vek je provela u „Privrednoj komori Jugoslavije“. Sedam godina, počev od 1967, provela je u Ambasadi Jugoslavije u Budimpešti, a penzionisana je 1990. sa mesta višeg samostalnog savetnika u „PKJ“, sektor trgovine. Načelnica nije mogla da bude jer nije bila član „Partije“.

Tereza Kočiš je jednostavno – divna! Na gredi ona podseća na mače koje se proteže na suncu. U parteru ona više igra nego što vežba i na licu joj se čita koliko je to za nju istinski dožibljaj – napisao je Lj. Vukadinović u „Politici“ 4. Jula 1959. godine.