Ovaj šestotomni autobiografski roman originalno je izlazio u periodu 2009-2011, postigavši veliki uspeh u Skandinaviji i u svetu. O tome svedoči nekoliko nagrada i nominacija, a samo u Norveškoj prodat je u 600.000 primeraka.

Nakon tri godine u kristijansandskoj gimnaziji, Karl Uve odlazi na sever Norveške da radi kao učitelj. Noseći u sebi iskustva koja ni sam ne razume, susreće novi svet. Roman dočarava neiskvarenu grandioznost jednog mladog čoveka, poniženja koja je s�m uzrokovao, iskrenost, nezrelost i glad za egzistencijalnim i seksualnim izbavljenjem. Četvrti tom se čita u jednom dahu, i ujedno je roman koji vas neočekivanim (možda delimično i zaboravljenim) spoznajama mladog protagoniste navodi da zastanete s čitanjem i porazmislite o životu.

Knausgor je 1998. debitovao romanom Van sveta koji je postigao veliki uspeh i postao prvi debitant koji je dobio prestižnu nagradu norveške kritike Kritikerprisen. NJegov sledeći roman Vreme za sve izlazi 2004, i nominovan je za nekoliko nagrada, između ostalih i IMPAC Dublin Literary Award. Nakon šestotomnog autobiografskog romana Moja borba objavio je zbirku eseja Amerika duše (2013), a tokom 2015. i 2016. još četiri knjige eseja, Jesen, Zima, Proleće i Leto, u formi pisama koje otac piše svojoj ćerki čije rođenje iščekuje.